Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Надбавки до пенсії за шкідливу роботу: хто з українців зможе отримати додаткові гроші

Робота на шкідливому виробництві дає право на зниження пенсійного віку, адже ви можете піти на законний відпочинок на 5 чи 10 років раніше

Колаж: Pro Гроші

Кілька чинників можуть впливати на ваші пільги

Колаж: Pro Гроші

В Україні для кожного співробітника більшість компаній намагаються створити безпечні та нешкідливі умови праці. Однак іноді трапляється таке, що через характер виробництва це не виходить. Саме для таких співробітників законодавством забезпечені пільги та компенсації. Іноді пільги надаються у вигляді надбавок. Також такі робітники виходять на пенсію у більш ранньому віці. Однак чи будуть вони отримувати доплати за шкідливий стаж на законному відпочинку.

Розповідаємо, чи є надбавки до пенсії за шкідливу роботу.

Українці можуть не розраховувати на надбавки до пенсії, адже закон такого не передбачає. Робота на шкідливому виробництві дає лише право на зниження пенсійного віку. Це і є найголовніша пільга.

Раніше на пенсію ви можете вийти на 5 чи на 10 років. Це залежить від того, на якому саме виробництві ви працювати та наскільки воно було шкідливе.

В першому випадку пенсія призначається за загальними правилами залежно від стажу та розміру зарплат. В другому випадку за кожен повний рік роботи до стажу додатково зараховується ще по одному року. Саме завдяки цьому ваша пенсія буде дещо більша.

Які співробітники можуть розраховувати на пільги чи компенсації

Надбавку можуть отримувати співробітники, праця яких повʼязана з умовами, які визнаються небезпечними та шкідливими. Однак є навіть закріплений на законодавчому рівні перелік цих виробництв, професій, посад і їх показник на роботах зі шкідливими та важкими умовами:

Однак навіть якщо ваша посада зазначена в одному зі списків, то це не гарантує, що ви отримаєте пільги. Так само, як і її відсутність в таких списках не виключає можливості отримання пільг.

Усі надбавки та компенсацій встановлюються не за фактом зайняття певної посади, а лише через те, що у вас були шкідливі умови роботи. Факт наявності та ступінь їх шкідливості встановлюється на основі результатів вашої атестації за умовами праці.

Як здійснюється оцінка умов праці

Атестація проводиться обов’язково лише у випадку, якщо є шкідливі та небезпечні умови. В іншому випадку це є правом, а не обов’язком працедавця.

Проводить оцінку умов праці атестаційна спеціальна комісія. Однак її склад визначає керівник компанії своїм наказом. До складу комісії обов’язково повинен входити представник трудового колективу, а всіх інших членів керівник обирає вже самостійно.

Комісія повинна визначити робочі місця, які будуть атестуватися, а також обсяги досліджень шкідливих і небезпечних факторів робочого середовища. Комісія оцінює умови праці, досліджує санітарно-гігієнічну складову та встановлює ступінь шкідливості.

Після цього члени комісії зазначають пільги та компенсації, на які має право кожен співробітник, який працював на робочому місці, яке атестували.

Також ми писали про те, який зараз рівень заробітків в Україні та як самостійно порахувати свою майбутню пенсію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.