Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть отримати одразу шість пенсій – кому виплатять гроші

Пояснюємо, чому цим пенсіонерам треба бути обережними, щоб не втратити гроші зовсім

Фото: Piхabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонерам краще перевести виплату на картку

Фото: Piхabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Багато пенсіонерів, як і решта українців, після початку війни вимушено поїхали за кордон, рятуючись від війни. Для таких людей Пенсійний фонд передбачив спеціальну процедуру.

У ПФУ розповіли, хто може отримати авансом одразу 6 пенсій.

У разі виїзду пенсіонера за кордон на постійне місце проживання йому можуть виплатити пенсію, призначену в Україні, за шість місяців наперед, але тільки перед від'їздом за заявою, з наступного місяця після зняття з обліку за місцем проживання.

Зазначається, що у разі перебування пенсіонера в іншій країні пенсія виплачується лише якщо це передбачено міжнародними договорами України.

Також врахуйте, що якщо пенсію вам приносити листоноша або ви приходите за нею на "Укрпошту", то у разі неотримання пенсії протягом півроку її виплат буде призупинено.

Ви зможете відновити цей процес, але для цього вам доведеться особисто навідатися до Пенсійного фонду.

Щоб уникнути такої ситуації, потрібно перевести виплату пенсії з "Укрпошти" на карту і зробити це можна дистанційно. Для цього зайдіть у особистий кабінет на сайті ПФУ, знайдіть розділ "Про пенсійне забезпечення" та виберіть підрозділ "Внесення змін до пенсійної справи".

Там натисніть на вкладку "Заява на зміну способу виплати пенсії", заповніть усі поля, підпишете електронним підписом КЕП та надішліть на розгляд.

Результат ви знайдете в особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду, для цього потрібно зайти у вкладку "Мої повідомлення".

Що буде з пенсіями у 2022 році?

Війна не змінила плани уряду щодо підвищення пенсійних виплат і до кінця року на українців чекає цілих два етапи зростання пенсій.

З 1 жовтня 2022 року зросте мінімальна зарплата, а отже – і мінімальна пенсія за віком. Це стосуватиметься непрацюючих пенсіонерів, тих, хто старше 65 років і має необхідний страховий стаж (35 років для чоловіків та 30 років для жінок).

Також із цього моменту пенсіонери від 70 до 75 років отримуватимуть щомісячну компенсаційну виплату у розмірі 300 гривень. Особам, які досягли 70 і старших, встановлять мінімальну виплату на рівні 3000 грн, але лише за наявності повного страхового стажу.

Наступне підвищення відбудеться 1 грудня і торкнеться воно людей віком до 70 років. За наявності повного страхового стажу мінімальна пенсія цих людей становитиме 2500 грн.

А пенсіонери молодші за 70, але не мають достатнього страхового стажу, отримуватимуть мінімальну виплату пропорційно до страхового стажу виходячи з розміру 2500 гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.