Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці зможуть самостійно збільшити майбутню пенсію – як зібрати на старість

Розповідаємо, що має зробити Верховна Рада, для надання українцям можливості збільшити свою пенсію

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Молоді українці можуть збирати на пенсію з 2023 року

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вже з 1 січня 2023 року кожен охочий українець зможе за допомогою добровільної накопичувальної системи заощаджувати додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість.

Для цього Рада має проголосувати за проект закону № 7722 про казначейський пенсійний план, який нещодавно зареєстрували в парламенті.

Документ передбачає надати українцям можливість самостійно і добровільно формувати особисті пенсійні накопичення, які стануть у майбутньому додатковим джерелом пенсійних виплат, що покращить їхнє забезпечення у старості.

Облік учасників казначейського пенсійного плану хочуть передати Міністерству цифрової трансформації, а управління активами державному Казначейству.

Хто може відкладати на пенсію?

Взяти участь у програмі можуть виключно фізичні особи, яким на момент укладання договору ще не виповнилося 65 років.

Розмір внеску може бути будь-яким і визначаєте ви його самі, далі для нього створюється індивідуальний пенсійний казначейський рахунок.

У пояснювальній записці зазначається, що це призведе до поступового підвищення рівня соціального захисту людей пенсійного віку.

Що буде з пенсіями до кінця року?

Якщо говорити про звичайні пенсії, якими українців забезпечує держава, то їх розмір до кінця 2022 року зросте ще два рази.

Перше підвищення виплат відбудеться вже у жовтні, з 1 числа в Україні зросте мінімальна зарплата, а разом з нею і мінімальна пенсія. Зростання торкнеться непрацюючих пенсіонерів, тих, хто старше 65 років і має необхідний страховий стаж (35 років для чоловіків та 30 років для жінок).

Українцям від 70 до 75 років із жовтня призначать щомісячну компенсаційну виплату у розмірі 300 гривень. Таким чином, пенсіонери, яким виповнилося 70 років і старше, отримуватимуть мінімальну пенсію на рівні 3000 грн, але лише за наявності повного страхового стажу.

Друге підвищення чекає українців у грудні і стосується лише однієї категорії пенсіонерів – людей, які ще досягли 70 років і старше. Якщо людина має повний страховий стаж, мінімальна пенсія, яку їй можуть призначити, становить 2500 грн.

Якщо пенсіонер ще не досяг 70 і не має усього необхідного стажу, то мінімальна виплата вираховуватиметься пропорційно до страхового стажу, виходячи з розміру 2500 грн.

Раніше ми також писали, хто може отримати авансом відразу 6 пенсій і розповідали, хто може отримати надбавку до виплати за шкідливу роботу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.