Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Все життя працювали, але залишилися без офіційного стажу: пояснюємо, що робити

Якщо трудового стажу не вистачає до пенсії, його можна поступово докупити

Фото: Pexels, Кадровик.UA; Колаж: Pro Гроші

Що робити, якщо не вистачає стажу

Фото: Pexels, Кадровик.UA; Колаж: Pro Гроші

Люди, які досягли віку 60 років у 2022 році мають право на призначення пенсії за віком за наявності страхового стажу не менше 29 років. Якщо необхідного стажу не буде, людина не зможе отримати пенсію. У Пенсійному фонді кажуть, якщо стажу не вистачає, пенсію можуть призначити пізніше – якщо людина працюватиме та незабаром набуде необхідний стаж.

Однак бувають ситуації, коли людина "все життя працювала", але офіційного стажу так і не отримала. Бухгалтер Анастасія Височанська розповіла Pro Гроші, що робити у такій ситуації та як не залишитись без пенсії.

Вона нагадала, що, згідно з Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", весь трудовий стаж, набутий до 2004 року, враховується до страхового.

Відповідно, основним і обов'язковий документ, що підтверджує стаж роботи є трудова книжка.

Височанська навела види трудової діяльності, що зараховуються до стажу та дає право на трудову пенсію:

  • навчання (за денною формою) у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, професійно-технічних навчальних закладах тощо;
  • військова служба;
  • відпустка з догляду за дитиною до трьох років.

Далі, після 2004 року, до стажу зараховується той період, за який було сплачено страхові внески. Водночас, за словами бухгалтера, стаж можна докупути, якщо його не вистачає. Для цього потрібно укласти договір добровільного пенсійного страхування у податковій та самостійно сплачувати за себе внески.

"Тобто, якщо людина передпенсійного віку розуміє, що їй не вистачає стажу, вона може паралельно працювати, здобуваючи роки, і додатково докуповувати стаж. Звісно, якщо є така фінансова можливість", – пояснила Анастасія Височанська.

Скільки коштує докупити стаж? Мінімальний страховий внесок на сьогодні становить 22% від мінімальної зарплати, тобто 1430 грн. З 1 жовтня мінімалка збільшиться до 6700 грн, отже страховий внесок зросте до 1474 грн.

Також експерт роз’яснила, як можна з’ясувати, чи є в людини неповні місяці стажу.

"Зробити це дуже просто – за довідкою ОК-5 чи ОК-7. Ці довідки можна отримати онлайн на сайті Пенсійного фонду України, особисто у відділенні Пенсійного фонду (з собою треба мати паспорт та ідентифікаційний код) або ж через "Дію", – пояснила Анастасія Височанська.

Бухгалтер також нагадала, що наявність страхового стажу визначається саме на дату досягнення людиною відповідного віку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.