Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З боргової ями вже не вибратись? Українцям пояснили, як правильно користуватися кредитами

Співзасновник Monobank пояснив, чому українцям не варто боятися кредитів та яка стратегія є найкращою у роботі з банками

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, як правильно користуватися кредитами

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Користуватися банківськими кредитами можна вигідно, якщо обрати правильну стратегію. Насамперед потрібно визначитись, як ви збираєтесь повертати банку кошти та чи вистачить ваших доходів для сплати позики.

Про це розповів в інтерв'ю співзасновник Monobank Олег Гороховський.

За його словами, це доволі просте і зрозуміле для кожного громадянина правило.

"Я використовую на картці кредит у пільговий період і ніколи не сплачував банку відсотки. У мене є ліміт, я їм сплачую, а коли приходить розрахунковий час я вношу кошти і погашаю заборгованість на картці. Це досить просте і зрозуміле правило використання кредитів" – розповів він.

Гороховський пояснив, що такі клієнти вважаються не дуже вигідними для банків, оскільки вони безплатно користуються грошима.

"Я користуюся карткою Monobank так, що на мені банк не заробляє. Але ми все одно зможемо заробити на клієнтах, які ігнорують стратегію і сплачують відсотки. Ще трохи заробимо на тому, що ви користуєтеся картками, робите якісь перекази. Тобто, у нас є додаткові джерела доходу", – підкреслив співзасновник Monobank.

Чи варто українцям оформлювати кредити?

Ті, хто радить громадянам не користуватися кредитами просто побоюються, що через кредити потраплять у пастку, з якої ніколи не виберуться.

"Я думаю, що це дуже обмежене мислення, яке ґрунтується на тому, що ти чогось не розумієш і тобі воно не треба. Я можу погодитися з тим, що не потрібно робити те, у чому ти не розумієшся. Але я раджу розібратися й використовувати банки так, щоби було вигідно і вам, а не лише банкам", – підкреслив Олег Гороховський.

Послаблення щодо кредитів через війну

Наразі споживача звільнили від відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов’язань за споживчим кредитом. Так, можна не сплачувати:

  • неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання споживачем зобов’язань за таким договором;
  • неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, нарахування яких відбувалося після 24 лютого 2022 року та сплата яких передбачена договором про споживчий кредит підлягають списанню.

Також законодавством дозволяє:

  • у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит не збільшувати процентну ставку за користування кредитом, крім випадків, коли встановлення змінюваної процентної ставки передбачено кредитним договором чи договором про споживчий кредит;
  • є правомірним збоку кредитора не скасовувати відсотки за користування кредитними коштами.

Відповідні умови діятимуть впродовж всього періоду воєнного стану в Україні та ще 30 днів після дня його припинення або скасування.

Раніше ми пояснювали, як в Україні каратимуть за кредити. Також ми розповідали, що в Україні знову перевірятимуть майно отримане банками у заставу під кредити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.