Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредити під час війни — кому можуть списати борги

Розбиралися, як змінились правила оплати за кредити від початку війни та хто може розраховувати на списання боргу

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Рада запровадила певні обмеження щодо кредитів

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

У багатьох людей від початку повномасштабної війни різко погіршилося фінансове становище, багато хто втратив роботу та стабільний заробіток. У деяких українців немає можливості платити за кредити.

Сайт Pro Гроші розбирався, чи можна наразі не платити по кредиту та які є послаблення щодо цього питання.

У березні 2022 року Верховна Рада схвалила закон 2120-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану", який передбачає деякі послаблення в частині кредитних зобов'язань.

Які послаблення щодо кредитів під час війни

Законодавством передбачено, що на час дії воєнного стану та в тридцятиденний строк після дня його припинення або скасування споживач не буде нести відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов’язань за споживчим кредитом:

  • споживач звільняється від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання споживачем зобов’язань за таким договором;
  • неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, які нараховані після 24 лютого 2022 року сплата яких передбачена договором про споживчий кредит підлягають списанню;
  • у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом, крім випадків, коли встановлення змінюваної процентної ставки передбачено кредитним договором чи договором про споживчий кредит;
  • є правомірним збоку кредитора не скасовувати відсотки за користування кредитними коштами.

Як бути, якщо немає можливості сплачувати кредити

У разі, якщо можливості сплачувати кредити немає, краще звернутися до банку з заявою про надання кредитних канікул. Зауважте, ухвалення банком такого рішення є його правом, а не обов’язком.

Кому та як можуть списати кредит під час війни

Громадяни, майно яких було пошкоджено або знищено під час війни, відповідно до українського законодавства, можуть звернутися до банку з проханням списати свої борги. Слід надати наступні документи, які підтверджують :

  • Що зруйноване житло було єдиним місцем проживання постраждалого українця, а машина — єдиним засобом пересування.
  • Кредит ви брали на придбання або реконструкцію пошкодженого майна.
  • Куплена квартира за площею повинна бути не більшою 140 кв. м, а будинок – 250 кв. м.
  • Відсутність жодних заборгованостей за кредитом станом на 23.02.2022.

Після розгляду документів, якщо кредитна організація ухвалить позитивне рішення, заявник отримає компенсацію від держави.

Які борги не спишуть

Зазначені вище правила списання кредитів не поширюються на борги за кредитними картками, лише на борги за рухоме і нерухоме майно.

Раніше ми розповідали, що в Україні повертаються перевірки майна, переданого у заставу банкам під кредити. Також ми писали, які нові правила обміну валют встановив ПриватБанк.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.