Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повертаються перевірки майна, переданого у заставу банкам під кредити – що потрібно знати

Дізнавалися подробиці щодо проведення перевірок майна під кредити та з'ясовували, на які території не розповсюджується це правило

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні поступово повертаються довоєнні правила

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поступово в Україні повертаються довоєнні правила та закони. З 31 липня знову відбуватиметься перевірки майна, переданого в заставу банкам під кредити.

Про це йдеться у Положенні про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, яке було призупинено від початку повномасштабної агресії РФ.

Вже з 31 липня відновлюється відлік строків для проведення перевірки наявності та стану майна, отриманого в заставу.

Яке майно не перевірятимуть

Відновлення відліку здійснюватиметься поступово і не поширюватиметься на майно на таких територіях:

  • там, де ведуться активні бойові дії;
  • на тимчасово окупованих територіях;
  • у тому випадку, якщо за судженням банку здійснення такої перевірки несе загрозу безпеці життю та здоров'ю перевіряючих.

Статус території, на якій знаходиться застава, визначатиметься згідно з Переліком територій.

Відновлення відліку строків для проведення переоцінки застави передбачено з 31 серпня 2023 року та не залежить від статусу території, на якій знаходиться застава. Такий відлік стосується об'єктів, які приймаються банками до розрахунку кредитного ризику, і забезпечить узгодженість підходів до оцінки кредитного ризику за пруденційними підходами та Міжнародних стандартів фінансової звітності.

ПриватБанк списуватиме гроші за непогашені кредити

ПриватБанк автоматично списуватиме гроші за непогашені кредити. Це відбуватиметься під час примусового закриття рахунків.

"Це стосується клієнтів, яким банк відмовив у підтримці ділових відносин через недотримання чинного законодавства щодо незаконного використання та отримання коштів", — йдеться у розсилці банку.

Як відомо, відмова в обслуговуванні — це примусове закриття рахунку банком в односторонньому порядку. Після цього кошти з рахунку зазвичай або переказують на рахунок людини в іншому банку, або видаються їй готівкою через касу.

Раніше ми розповідали, які нові правила обміну валют встановив ПриватБанк. Також ми писали, як українцям оплачувати комуналку без комісії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.