Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні почнуть карати за кредити: кому загрожують великі штрафи

На сьогодні в країні діють високі ставки за мікрокредитами, які становлять 1,5 тис. відсотків річних

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Для певних фінансових організацій призначені великі штрафи

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні певні фінустанови можуть отримати чималий штраф за кредити, а точніше — за перевищення нової допустимої кредитної ставки та за кредити із прихованими комісіями. Під контроль потраплять установи, які займаються мікрокредитуванням.

Відповідний проєкт закону вже зареєстрували.

Що відомо

Виходить, що великі штрафи призначені для фінансових організацій, які займаються мікрокредитуванням. Їх каратимуть за перевищення нової допустимої кредитної ставки, а також за кредити із прихованими комісіями та поборами. Адже здебільшого ця інформація не вказана у програмах мікрокредитних організацій.

Планують для фінустанов, які займаються мікрокредитуванням, встановити максимальну стелю кредитної ставки. Якщо вони не дотримуватимуться нових норм, то їх почнуть штрафувати від 5 тисяч до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 тис. до 170 тис. гривень).

Пропонують також карати за неоголошені платежі за кредитом, які збільшують кредитну ставку, на 5-8 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 тис. до 136 тис. гривень). Маніпуляції з додатковими платежами коштуватимуть фінкомпанії 300 тис. гривень.

Варто розуміти, що на сьогодні в країні діють високі ставки за мікрокредитами, які становлять 1,5 тис. відсотків річних.

Як хочуть змусити боржників погасити кредити?

Раніше ми вже писали про те, що в Україні зареєстрували законопроєкт №9363. Саме в ньому йдеться про два важливі аспекти, з якими доведеться миритися громадянам, якщо влада ухвалить документ:

  1. Через присутність в Єдиному реєстрі боржників людині будуть відмовляти у реєстрації автомобіля. Тобто після купівлі машини здійснити цю процедуру стане неможливо, значить, керувати автівкою теж не вдасться до моменту виключення з реєстру.
  2. Банки на вимогу судових виконавців зобов’яжуть арештовувати гроші на депозитних рахунках для подальшого погашення заборгованості. При цьому фінустанови не будуть продовжувати депозитні угоди.

Більше про це ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

ПриватБанк списуватиме гроші за непогашені кредити

Фінустанова автоматично списуватиме кошти. Це відбуватиметься під час примусового закриття рахунків.

Варто памʼятати, що відмова в обслуговуванні — це примусове закриття рахунку банком в односторонньому порядку. Після цього кошти з рахунку зазвичай або переказують на рахунок людини в іншому банку, або видають їй готівкою через касу. Більше – тут.

Раніше ми розповідали, що в Україні повертаються перевірки майна, переданого у заставу банкам під кредити. Також ми писали, які нові правила обміну валют встановив ПриватБанк.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.