Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредити під час війни – на які пільги мають право військові у 2023 році

Військовослужбовцям належать пільги за кредитними зобов’язаннями, наприклад, звільнення від сплати пені та штрафних санкцій

Фото: bank.com.ua, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військові мають кредитні пільги по законодавству

Фото: bank.com.ua, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Якщо українці, мобілізовані на військову службу під час війни, мають кредитні зобов’язання перед банками та іншими фінансовими організаціями, вони можуть не сплачувати відсотки, нараховані за тілом кредиту. Потрібно лише надати підтверджувальні документи щодо проходження служби.

Про це йдеться у ч. 15 ст. 14 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей".

Військовослужбовцям належать деякі кредитні пільги з початку їхньої мобілізації та до завершення особливого періоду. Мова про:

  • звільнення від сплати відсотків за користування кредитом;
  • звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту.

Водночас пільги не стосуються власне тіла кредиту, тобто військові повинні покрити заборгованість перед фінансовими установами, МФО, ломбардами, кредитними спілками тощо. Звісно, дозволяється оформити реструктуризацію, додавши до заяви документи про проходження служби та свої матеріальне становище.

Зауважимо, на деякі кредити можуть не нараховувати пеню, але це не стосується договорів про купівлю майна, яке належить чи буде включено до переліку об’єктів житлового фонду. Наприклад, йдеться про житлові будинки та квартири, незавершене будівництво, автомобілі.

Які документи потрібні для отримання пільг

Щоб військовослужбовця звільнили від сплати пені та штрафів, слід направити керівництву банку чи іншої кредитної організації письмове підтвердження про проходження служби. Українці, яких вже мобілізували, повинні надати військовий квиток з відмітками або довідку про призов військовозобов’язаного. Резервістам необхідно відправити витяг із наказу або довідку про зарахування до списків військової частини.

Трапляється, що банки відмовляють у праві пільг за кредитними зобов’язаннями. В такому випадку слід спочатку домогтися звірки та отримання витягу з сумою залишку боргу по тілу кредиту, а також відомостями щодо процентів, комісій, штрафів тощо.

Далі необхідно подати заяву про звільнення від сплати відсотків за договором. Якщо не допоможе, надіслати таку ж заяву керівництву банку, додавши інформацію про попереднє листування зі співробітниками, які відмовили в послузі.

Нарешті, останній вихід зі становища – звернутися до суду з позовом. Як варіант, можна попросити суд тимчасово призупинити нарахування платежів за кредитом, поки триває особливий період.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що військовим виплачують 100 000 грн винагороди та розповідав, в яких випадках можна отримати гроші. Також ми повідомляли, кому зі студентів можуть вручити повістку цього літа.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.