Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є три причини. Коли НБУ може почати друкувати гроші

У випадку операцій з депозитними сертифікатами друк грошей не відбувається

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ може друкувати гроші у деяких ситуаціях

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Національному банку не "друкують" гроші, щоб сплачувати банкам відсотки за депозитними сертифікатами. Однак все ж існують ситуації, коли відбувається той самий "друк".

Про це розповіли у пресслужбі регулятора.

Там повідомили, що на практиці друк грошей відбувається тоді, коли у фінансову систему потрапляють "нові" гроші, яких раніше там не було. Це може статися у трьох випадках:

  1. У разі прямого фінансування видатків уряду. Для цього регулятор викуповує державні облігації уряду та натомість дає йому "нові" гроші на фінансування видатків. Наприклад, така ситуація відбулася минулого року, коли НБУ фінансував критичні видатки на оборону та соціальну підтримку.
  2. У разі купівлі іноземної валюти. Наприклад, НБУ купує іноземну валюту в уряду, яка надходить від міжнародних партнерів. У такому разі НБУ випускає "нову" гривню в обмін на іноземну валюту, яка поповнює міжнародні резерви України. НБУ утримує ці резерви для підтримання стійкості валютного ринку, а уряд витрачає гривню на фінансування бюджетних потреб;
  3. Коли НБУ кредитує банки. Якщо в банку не вистачає грошей, він може позичити кошти в НБУ. У такому разі регулятор випускає "нові" гроші, які він видає банку і які банк потім повертає з відсотками. Тимчасово (до моменту повернення коштів) це зумовлює появу в банківській системі коштів, яких раніше там не було. Відповідно, це також один із видів "друку" грошей.

При цьому, у Нацбанку повідомили, що у випадку операцій з депозитними сертифікатами працює інший алгоритм дій – регулятор забирає з банківської системи вільні кошти та повертає потім із відсотками. Проте такі відсотки сплачуються не шляхом випуску в обіг "нових" грошей.

"НБУ отримує доходи, відповідно вилучає кошти з фінансової системи. Коли витрачає, у тому числі сплачує відсотки за депозитними сертифікатами, ці кошти повертаються назад у фінансову систему. "Друку" грошей не відбувається", – зауважили у НБУ.

Яке нововведення запровадив НБУ

Нещодавно НБУ вперше від початку війни спростив правила продажу безготівкової валюти. Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков у коментарі Pro Гроші пояснив, як це може вплинути на курс долара.

"Враховуючи те, що у нас зараз попит на долар досить високий, я думаю, що це якось буде стимулювати його ріст й надалі. Якщо у людей з'явиться можливість купувати валюту за спрощеною процедурою, то чому б нею не скористатися", – пояснив експерт.

Також він вважає, що повернення можливості продажу безготівкової валюти – це показник того, що регулятор контролює ситуацію, що він може повертатися до механізмів, які були ще до війни та показує свою впевненість у стабільності валютного ринку.

Раніше ми писали про те, що НБУ спрогнозував стан економіки на наступні два роки. Також ми розповідали, що НБУ підготували зміни до правил швидких кредитів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.