Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Друк грошей для покращення економіки – міф? Чому такі дії небезпечні для України

Разом з експертом розібралися, чому Україна не може просто надрукувати більше грошей, аби покращити економічне становище

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Друк грошей може лише погіршити економічну ситуацію країни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для України друк грошей є досить небезпечним способом фінансування економіки. Саме це може призвести до зростання інфляції та девальвації гривні.

Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Чому друк грошей небезпечний для України?


Загалом будь-який друк грошей, які нічим не забезпечені та не зрозуміло, звідки вони взялися, призводить до інфляції, знецінення національної валюти та до того, що ціни на товари на ринку зростають у рази.

Україна не може друкувати додаткові гроші, аби покращити своє фінансове становище, бо його неможливо покращити грошима "з повітря". У нас є державний бюджет, який формується з доходів та витрат. Доходи – це податки, зрозуміло звідки вони йдуть, витрати теж для нас зрозумілі. А друковані гроші, звідки вони, чому вони з'явилися? Це не покращить фінансове становище країни, а, навпаки, ще більше погіршить.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Важливо, щоб було зрозуміло походження цих грошей, звідки вони взялися. Якщо за цими грошима не буде походження, це автоматична девальвація гривні, автоматична інфляція тощо.

В нашій історії вже були "чудові" 1992-1993 роки, коли друкувалися гроші, і інфляція становила 10 000% на рік, зауважу, що зараз вона становить близько 30% на рік. Тоді ціни зростали майже щодня, вранці товар міг коштувати дешевше ніж ввечері. Це гарний приклад того, що друковані гроші не можуть покращити фінансове становище країни, – каже економіст.

Які інші країни зараз практикують друк грошей?


Загалом зараз всі країни намагаються не вдаватися до такого засобу фінансування економіки. Однак, наприклад, США час від часу додруковують гроші, вони називають це "кількісним пом'якшенням", але там друк грошей впливає на економічний стан країни трохи інакше.

В США є інфляція, але вона не така, як в інших країнах. Все через те, що там інша довіра до національної валюти, інше розуміння тощо. Також друк грошей був у Туреччині, оскільки у них не дуже зрозуміла інфляція зараз. Але загалом багато країн відмовилися від надрукованих грошей ще на початку 2000-х років.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чому не можна нескінченно друкувати гроші?


Друк грошей передбачає лише один варіант розвитку подій, на жаль, не найкращий. Якщо ми на постійній основі друкуватимемо гроші, високої інфляції та знецінення гривні нам не уникнути.

До речі, Україна після початку повномасштабної війни друкувала гроші до 1 січня 2023 року. Зараз діє заборона від міжнародних фінансових організацій, МВФ та Світового банку на те, щоб ми продовжували їх друкувати. Україна почала це робити, коли з'явилося непрогнозоване провисання держбюджету тощо, тоді емісійним шляхом ми пішли на вирішення цих проблем, – зазначив експерт.

Однак, це була вкрай надзвичайна ситуація. За цей період друкування грошей в Україні зросла інфляція, зросли ціни, змінився курс іноземних валют. Якщо ми в майбутньому будемо друкувати гроші, це безумовно вплине на курс долара, він буде зростати, оскільки відбудеться автоматична девальвація гривні.

Раніше ми розповідали, які чинники вплинули на уповільнення інфляції та яким буде рівень ВВП до кінця року. Також ми писали, що буде з економікою України у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.