Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інфляцію вже не зупинити? НБУ спрогнозував стан економіки на наступні два роки

Протягом найближчих років в Україні очікується подальше зниження інфляції, й такій тенденції сприятимуть певні чинники

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Уповільнення інфляція спостерігатиметься протягом настпуних двох років

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні спостерігається стрімке зниження інфляції з початку 2023 року. В січні вона становила 26% у річному вимірі, а вже у липні поточного року уповільнилася до 11%. Національний банк України спрогнозував, що така тенденція зберігатиметься й протягом наступних двох років.

Про це йдеться на офіційному сайті регулятора.

Що вплинуло на зниження інфляції

Як пояснили в НБУ, на таке зниження інфляції вплинула доволі стабільна ситуація в енергетиці, здешевшання пального у першому півріччі, нарощування пропозиції продовольства та заходи регулятора щодо забезпечення стійкості валютного ринку.

"Зміцнення національної валюти на готівковому ринку стримувало зростання цін на товари та послуги зі значною складовою імпорту. Наприклад, одяг, електроніка, авто, медицина тощо", – йдеться у повідомленні.

Одним з чинників, які сприяли уповільненню інфляції, є незмінні тарифи на деякі житлово-комунальні послуги, серед яких опалення та гаряча вода.

Що буде з подальшою інфляцією

В НБУ спрогнозували подальше зниження інфляції протягом наступних двох років. У 2024 році вона уповільниться до 8,5%, а у 2025-му інфляція знизиться до 6%.

На таку тенденцію впливатимуть певні чинники, а саме:

  • очікується поступове зниження світових цін, зокрема на енергоносії;
  • завершення війни має сприяти нарощуванню виробництва, а більша пропозиція товарів стримує інфляцію;
  • НБУ й надалі балансуватиме валютний ринок та захищатиме привабливість гривні (це обмежить зростання цін на імпортні товари).

"Водночас основний внесок в інфляцію післявоєнних років, ймовірно, матиме поступове коригування тарифів на комунальні послуги", – зазначили в НБУ.

Що очікує на реальне ВВП України

У 2023 році Нацбанк поліпшив прогноз зростання реального внутрішнього валового продукту до 2,9%. Завдяки стійкості українців економіка відновлюється стрімкішими темпами, а після того, як безпекові ризики підуть на спад, ВВП почне рости швидше – до 3,5% у 2024 році та до 6,8% у 2025 році.

Однак українська економіка все одно буде нижчою свого потенційного рівня. Справа в доволі повільних процесах пожвавлення на ринку праці, у виробничому секторі та в питанні повернення експортерів на втрачені ринки збуту.

Раніше ми розповідали, чи буде подальше зниження облікової ставки. Також ми писали, як нові валютні обмеження від НБУ вплинуть на курс долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.