Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредити не на все життя? У НБУ підготували зміни до правил швидких кредитів

За словами голови Нацбанку Андрія Пишного, зміни мають допомогти українцям без проблем повертати кошти компаніям, які надають українцям позики до зарплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мікрокредити в Україні видаватимуть по-новому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

"Швидкі кредити" в Україні хочуть видавати за кардинально новими правилами. Після змін ринок споживчого кредитування буде більш орієнтованим на споживача.

Про це повідомив голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний.

Він пояснив, що Нацбанк переформатувати функції споживчого кредитування. Відповідно, "швидкі кредити" стануть більш орієнтованими на споживача, більш захищеними для споживача та більш конкурентним.

"Тобто будуть враховуватися не лише можливість фінансовим компаніям заробити (а ці заробітки насправді вражають, 1500-1800% річних), а щоб це була чесна і справедлива ставка. Так, на "швидкі гроші", так, на доступні. Але усе ж такою, щоб вона не перетворювала позику на фінансове рабство і соціальне вбивство", – пояснив він.

За словами Пишного, НБУ отримує тисячі звернень від громадян, які скаржаться на діяльність фінкомпаній, які надають українцям гроші до зарплати. Наразі, як зазначив голова НБУ, їхня політика призводить до людських трагедій.

Тому НБУ і вніс на розгляд парламенту законопроєкт №9422, аби запровадити нові правила мікрокредитування. Так, документ дозволить :

  • обмежити максимальний рівень ставки за "швидкими кредитами" до 1% на день (на перехідний період – до 2,5%);
  • забезпечити прозоре інформування позичальників про умови кредитування та перевірку їх платоспроможності;
  • оперативно приймати рішення НБУ щодо компаній, які використовують недобросовісну практику у своїй роботі.

"Наразі документ схвалено Комітетом Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики та передано на розгляд народних депутатів. Національний банк сподівається на його схвалення найближчим часом", – підкреслив Андрій Пишний.

Які ще зміни чекають на українців

В НБУ вже готуються до скасування фіксованого курсу долара, який діє в Україні майже півтора року. У регуляторі очікують, що курс долара може коливатися після скасування фіксованого курсу.

"За такого режиму ринковий курс зможе як послаблюватися, так і зміцнюватися, реагуючи на зміну ситуації на валютному ринку, а саме балансу попиту та пропозиції", – зазначили у Нацбанку.

Водночас Національний банк на перших етапах переходу зберігатиме активну присутність на ринку. щоби компенсувати дефіцит іноземної валюти та обмежити курсові коливання.

Раніше ми писали, хто з українців залишився без доступу до банківських карток Revolut. Також ми писали, що в Україні поменшало безготівкових розрахунків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.