Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Який курс долара чекає на українців уже скоро – прогноз на Новий 2023 рік

Разом з експертами розповідаємо, що буде в Україні з курсом долара на початку нового року і що на це впливатиме

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Цьогоріч національна валюта ослабла через війну і всі її наслідки

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У ситуації, що склалася в Україні, курс долара наприкінці 2022 року показує непогану стабільність. Але війна РФ проти нашої держави досі залишається головним чинником впливу на валюту. Це діє не лише через погіршення очікувань, а і безпосередньо через, наприклад, зменшення обсягів валюти в державі.

Яка ж ситуація склалася наприкінці року і як це відобразиться на доларі у 2023 році? Сайт Pro Гроші разом з експертами розповідає, чого нам чекати у перші дні нового року і яким буде долар потім.

Головні передумови стабільності


Останній місяць 2022 року завершується тим, що офіційний курс долара з липня тримається зафіксованим на рівні 36,56 грн/дол. Середній курс в банках, обмінниках та чорному ринку коливається у проміжку 40-41 грн/дол. Така ситуація зберігається вже багато тижнів, і головне, що згідно з прогнозами залишатиметься такою і далі.

Герман Марченко, директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" розповів Pro Гроші, що у перші дні нового 2023 року глобальні зміни на валютному ринку не очікуються: курс долара буде в межах 40-41 грн/дол.

Цій стабільності сприятимуть такі економічні передумови:

  • кроки НБУ, завдяки яким вдається утримувати баланс між попитом і пропозицією на готівкову валюту, зберігати стабільний офіційний курс та облікову ставку на рівні 25%;
  • міжнародна фінансова допомога, зокрема великий пакет макродопомоги ЄС Україні у 2023 році обсягом 18 млрд євро.

Експерт додав, що якщо брати до уваги масові й тривалі відключення світла, то вони можуть позначитися на ринку валют, але це буде непрямий вплив. Водночас в ситуації з електроенергією, в якій ми опинилися в грудні, великих змін із доларом немає і не буде.

Ситуація досить динамічна, і будь-які глобальні прогнози про вплив блекауту на валютний ринок є наразі лише логічним припущенням. На даний час можливі незначні короткотривалі коливання курсу в межах 0,5 грн за 1 долар як у сторону збільшення, так і в сторону зменшення.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Тобто, початок нового року для валютного ринку буде спокійним і стабільним. Можливо, з невеликими коливаннями, але ми увійдемо в січень з доларом на рівні 40-41 грн.

Що буде до кінця року


Восени прогноз на наступний рік зробили й в Уряді. Отже, очікується, що середньозважений курс долара у 2023 році буде приблизно на рівні 42 грн/дол. Проте чітких прогнозів на далеку перспективу поки немає, лише орієнтовні цифри. Так, і в держбюджеті очікується, що до кінця 2023 року курс сягне приблизно 45,8 грн/дол.

Але ці прогнози приблизні, адже війна та її наслідки непередбачувані. Сподіваємось, що Україна переможе РФ у 2023 році, але коли це станеться, долар не одразу впаде. Усе залежатиме від стану економіки, шкоди, якої завдав і ще завдасть ворог. Визначити це можна буде через аудит і великий серйозний аналіз.

Немалу роль відіграє фінансова підтримка. Чим більше допомоги нам нададуть, тим краще для нас, економіки й курсу долара зокрема. Але очевидно, поки казати про якісь цифри неможливо, бо ми не знаємо, коли, з якими наслідками та втратами закінчиться війна.

Гроші мають працювати на вас


Раніше ми розповідали, що незалежно від того, яким є курс долара, євро чи іншої валюти, наскільки міцна гривня, гроші треба не просто відкладати, а і примножувати. І робити це варто через інвестиції. Це необов'язково складні схеми з акціями й цінними паперами, коли треба залучати професіоналів та консультуватися з фінансистами. Почати можна з простого.

Гроші не можуть лежати під подушкою і знецінюватись від інфляції. Вони мають якщо не приносити пасивний дохід, то хоча б покривати велике зростання цін, на яке зараз потужно впливає війна. Один із найпростіших способів – покласти гроші на депозит. Попри те, що заробити на цьому навряд чи вдасться багато, це врятує гроші від знецінення і збереже заощадження.

Також українці часто інвестують в нерухомість. Є ще один спосіб, який забезпечує людей, коли вони входять у пенсійний вік. Про кожен із цих способів ми розповіли у нашому матеріалі. Читайте детальне пояснення, як правильно інвестувати й отримувати пасивний дохід.

Крім того, разом з експертами ми розповіли, що треба знати про інвестування початківцям та що буде з банками у разі блекауту.

А більше про валютний ринок і зміни на ньому читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.