Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Долар може подорожчати? Як зміниться курс валют перед новим роком

Попри стабільність на валютному ринку, українцям потрібно бути готовими до різних сценаріїв

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара може змінитися

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри те, що наразі ситуація на валютному ринку стабільна, курс долара може змінитися напередодні нового року.

Про це заявив директор Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліб Вишлінський.

Експерт пояснив, що основним чинником, який позначається на курсі долара, залишається війна. Вона впливає не лише через очікування громадян та бізнесу, а й напряму.

"Наприклад, за рахунок зменшення або збільшення можливості експорту. Коли запрацював зерновий коридор, ми побачили, що торговий баланс і валютний ринок стали більш стабільними", – пояснив Вишлінський.

Водночас він констатував, що загалом зараз ситуація на валютному ринку залишається надзвичайно стабільною. Позиція Нацбанку на сьогодні полягає в тому, щоб не переглядати фіксований курс.

Як може змінитися курс долара

Експерт прогнозує, що атаки Росії на українську енергосистему не вплинуть на курс долара у короткостроковій перспективі. Водночас якщо впродовж тривалого часу зберігатиметься значний дефіцит електроенергії, то це відобразиться на експорті, зокрема, на металургії. Також удари по Одеській області ускладнюють морський вивіз зерна.

Вишлінський очікує, що до кінця року курс валют залишатиметься стабільним, оскільки серйозного впливу якихось чинників поки немає.

"Але, якщо будуть надзвичайно потужні удари та повторний блекаут — гривня може послабитись. Також гривню може послабити попит на пальне та генератори, якщо він значно виросте взимку", – пояснив директор ЦЕС.

Чи варто купувати валюту?

Наразі відсоткові ставки зросли, і в банках вже можна розміщувати гривневі депозити під 20% річних при майже нульових ставках по валютних депозитах.

"Коли є стабільність на готівковому ринку, на цьому етапі, звісно, вигідніше тримати гривню і вкладати її в інструменти, які дозволяють отримувати більший відсоток (депозити, облігації держпозики)", – додав експерт.

Нагадаємо, раніше директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко спрогнозував, що впродовж 12-18 грудня на валютному ринку збережеться стабільна ситуація та пояснив, яким буде курс долара.

Також ми розповідали, що буде з доларом у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.