Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Яким буде курс долара в Україні до початку літа – свіжий прогноз

Курс іноземної валюти може залежати від кількох чинників одночасно

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара може змінити свої показники

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці помітили стабільність на валютному ринку. Експерти запевняють, що вона протримається до кінця весни, а тому не варто очікувати різких змін готівкового курсу долара. Це залежить від макрофінансової допомоги державі від країн-партнерів. Навіть якщо "зернову угоду" не буде продовжено, то готівковий курс долара не зазнає значних змін.

Про це розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса, пише OBOZREVATEL.

"Щодо долара до кінця весни поки що не очікується ніяких змін курсу. Ситуація на ринку дуже стабільна, і завдяки західній підтримці резерви Національного банку наростають. Якогось тиску на гривню просто немає. Теоретично можлива зупинка "зернової угоди" може вплинути на кешовий ринок. Але це якщо аж в принципі вона буде зірвана, то тоді справді буде проблема для гривні. Але найближчим часом нічого такого не очікується", – говорить експерт.

Аналогічний прогноз озвучив Володимир Дубровський, старший економіст CASE-Ukraine.

"Поки в нас є фінансування від партнерів, то, думаю, суттєвих змін не буде. Можемо утримувати курс на більш-менш стабільному рівні, принаймні, щоб він був керованим", – зазначає він.

За прогнозом експерта, готівковий курс долара може трішки піднятися в разі повної зупинки "зернової ініціативи". Але наразі Україна має всі можливості, аби утримати курс від небажаних коливань. Коридор на валютному ринку варто чекати в межах 1 гривні від поточного курсу.

Що означає високий курс долара для українців

Раніше ми вже писали про те, що якщо іноземна валюта починала стрімко зростати, то змінювалися і цінники товарів. Однак чому український ринок такий залежний від долара?

Це все повʼязано з тим, що багато товарів імпортні. Тобто це ті товари, які завозяться із закордону, а отже вони закуповуються за іноземну валюту. Саме тому, якщо дорожчає долар, то дорожчає і купівля імпортних товарів.

Своєю чергою це призводить до того, що вони починають підійматися в ціні й у роздрібній мережі в Україні.

За логікою, якщо ціни на товари виросли після подорожчання курсу, то після здешевіння долара подешевшати має і продукція. Однак на практиці ситуація дещо інша. У такому випадку ціни просто залишаються на місці. Все через очікування ринку, що іноземна валюта знову коштуватиме дорожче.

Більше інформації ви зможете знайти в нашому матеріалі за посиланням.

Як майбутній контрнаступ ЗСУ вплине на іноземну валюту?


Варто дивитися на те, як він буде проходити, адже саме від цього залежить, чи буде курс долара рухатися у якомусь напрямку. Детальніше – тут.

Раніше ми розповідали, коли та чому НБУ може відпустити курс долара. Також ми розповідали, як насправді валютні зміни відбиваються на реальному житті українців. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.