Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс лише для стійких? Як реальність б’є по долару в Україні

Економіст пояснив, як насправді курс долара відбивається на реальному житті українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі курс долара в Україні демонструє певну стабільність

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара після початку повномасштабної війни в Україні демонстрував суттєві "стрибки", це певним чином вплинуло на громадян, оскільки більшість з них зараз не ризикує проводити будь-які операції у валюті.

Про це журналісту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Що може запевнити українців у майбутній стабільності курсу долара?


Курс долара може рухатися, але він точно не зросте до 60 гривень за кілька тижнів. На коливання курсу впливають зокрема попит та пропозиція, але зараз попит на долар досить вгамований.

Зараз ми отримуємо грошову допомогу від західних партнерів, різноманітні гранти та кредити. З цієї точки зору валюти у нас достатньо, навіть НБУ за статистикою у квітні продав менше валюти, ніж продавав на початку війни. Тобто, це свідчить про те, що зараз шаленого попиту нема, тому можна навіть не говорити про те, що станеться щось непередбачуване.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Однак, якщо відбуватимуться певні події, які значно збільшать попит, наприклад, якщо НБУ відмовиться від фіксованого курсу або раптово західні партнери перестануть надавати допомогу, то так, курс зросте. Але поки що ситуація стабільна, й вона залишатиметься такою у найближчому майбутньому.

Чи краще на ринку нерухомості укладати договори із забудовниками у гривні, а не в доларах?


Законний спосіб платежу на території України – це гривня, тобто, забудовники не можуть прописувати у договорах, що покупець буде платити за квартиру виключно у доларах, тому що за це забудовник може понести певну відповідальність.

Проте, вони можуть у договорах прописувати пункт, що платіж буде прив'язаний, наприклад, до поточного курсу НБУ. Краще звісно укладати договори у гривні, це буде навіть більш коректно та реалістично, – каже експерт.

Хоча зараз немає ніякого ризику, що курс долара раптово зруйнується й тому потрібно укладати договір лише у гривні, тому у такому випадку все йде на розсуд обох сторін.

Курс долара становить якусь загрозу для вкладників валютних депозитів в банках?


Насправді єдиний ризик по депозитах як валютних, так і гривневих зараз існує лише в рамках того, у якому становищі знаходиться банк. Наприклад, якщо банк збанкрутує, то тоді будуть діяти обмеження по поверненню депозитів, але повертати їх будуть у національній валюті.

У такому випадку фонд гарантування вкладів автоматично видаватиме по 200 000 гривень на особу. Якщо депозит на суму більш ніж 200 000 гривень, то там по іншому розглядаються ці вимоги. Тобто коливання курсу не створюють якихось додаткових ризиків для вкладників.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Чи варто зараз зберігати заощадження в доларах?


Все залежить від того, які саме заощадження, це може бути як 100 доларів, так й 100 000 доларів. Також важливим моментом є, чи будуть ці заощадження використовуватися протягом наступних 3 місяців, чи пів року.

Зараз я не бачу якихось перешкод для того, аби частину заощаджень тримати у гривні, а частину у доларах, – зазначив експерт.

Загалом більшу частину заощаджень потрібно тримати у тій валюті, яка буде витрачатися, щоб потім не потрібно було обмінювати долари та шукати обмінні пункти з найвигіднішим курсом.

Раніше ми розповідали, як валютні зміни впливають на доходи українців. Також ми писали, що буде з курсом долара протягом першого тижня травня. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.