Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли та чому НБУ може відпустити курс долара – економіст назвав головні передумови

Щоб відмовитися від фіксованого курсу долара, потрібно проаналізувати безліч факторів, які впливають на більш-менш стабільний економічний стан України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як скасування фіксованого курсу долара вплине на українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні зафіксували курс долара на рівні 36,6 гривні. Проте, не виключено, що НБУ відпустить курс та повернеться до ринкового врегулювання гривні.

Про це редакція Pro Гроші поспілкувалася з доктором економічних наук, професором та заслуженим економістом України Олексієм Плотніковим.

Чи відпустить НБУ курс долара та коли це може статися?


Так, це є в планах Національного банку, але йдеться про період, коли ситуація в Україні стане більш контрольованою. Тому зараз таке формулювання досить специфічне, адже незрозуміло, як розвиваються події на фронті, як розвивається економіка нашої країни, та незрозуміло, коли ми потребуватимемо менше західної фінансової допомоги.

Зараз у НБУ дійсно кажуть, що їх метою є перехід до ринкового врегулювання гривні, тобто відмова від фіксованого курсу долара на рівні 36,6 грн. Але, знову ж таки, ми не можемо зараз точно назвати дату або навіть період, коли саме це може статися.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Як скасування фіксованого курсу вплине на українців?


Якщо курс долара відпускатимуть в нормальних, не екстремальних умовах, то особливих потрясінь для пересічних громадян не буде. Так, можливі певні коливання та, скоріш за все, долар коштуватиме більше, ніж зараз. Але Нацбанк навряд чи відпустить курс, якщо це викличе якісь значні потрясіння та занепокоєння в українців.

Тому українці можуть ставитися до цього досить спокійно та продовжувати спостерігати за подальшими діями НБУ, – зазначив Олексій Плотніков.

Які є передумови у НБУ для скасування фіксованого курсу?


Насамперед йдеться про попит та пропозицію на іноземну валюту. Наразі Національний банк все ж таки більше продає запаси золото-валютних резервів, аніж купує. Самі ж резерви наповнюються завдяки допомозі західних партнерів.

Ситуація з попитом та пропозицією може врегулюватися, скоріш за все, коли буде розуміння, як саме розвиваються події на фронті, коли розпочнеться так зване відродження промисловості, коли експортні операції будуть не такі обмежені. Тобто, є багато додаткових вимог та умов для того, щоб НБУ відпустив курс долара.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Зрозуміло, що це не буде несподіванкою, адже для того, аби повернутися до ринкового врегулювання гривні, потрібно докласти чимало зусиль, щоб це не викликало значних потрясінь у населення.

Раніше ми розповідали, що впливає на зміцнення долара наприкінці квітня. Також ми писали, як валютні зміни впливають на доходи українців. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.