Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Впливає на кожного: що означає високий курс долара для українців

Після оновлення курсу долара можуть змінитися й цінники в магазинах, а це повʼязано з кількома факторами

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара оновлює свої позиції

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни в магазинах, торгових центрах та інших майданчиках завжди напряму залежали від курсу долара. Якщо іноземна валюта починала стрімко зростати, то змінювалися і цінники товарів. Однак чому український ринок такий залежний від долара?

Ситуацію розʼяснив у коментарі сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Це все повʼязано з тим, що багато товарів імпортні. Тобто це ті товари, які завозяться з-за меж України, а отже вони закуповуються за іноземну валюту. Саме тому, якщо дорожчає долар, то дорожчає і купівля імпортних товарів, а це призводить до того, що вони починають підійматися в ціні й у роздрібній мережі в Україні.

Все, що повʼязане з імпортними товарами, то воно напряму реагує на курс долара. Звичайно, що є товари вітчизняні, але там може використовуватися імпортне пакування, якісь іноземні складові чи навіть імпортне обладнання, яке залучене на виробництві. Тобто, в такому випадку все це реагує на курс долара, – говорить експерт.

За логікою, якщо ціни на товари виросли після подорожчання курсу, то після здешевіння долара подешевшати має і продукція. Однак на практиці ситуація дещо інша.

Коли долар дешевшає, то ціни просто залишаються на місці. Все через очікування ринку, що іноземна валюта знову підніметься в ціні, – додає Олексій Плотніков.

Що буде з доларом протягом поточного тижня

Ми вже писали, що протягом поточного тижня, 1-7 травня, готівковий курс долара не зазнає значних змін. Зрозуміло, що офіційний курс залишатиметься незмінним, а ось курс долара в обмінних пунктах коливатиметься в межах 37,5-38 гривень, повідомив сайту Pro Гроші доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

За словами експерта, наразі він не бачить причин для суттєвих курсових коливань. Все через те, що за минулий тиждень курс долара не знецінився, а також не здорожчав.

На стабільність іноземної валюти впливає одразу кілька чинників. Серед них:

  • західна фінансова допомога;
  • виплата зовнішніх боргів;
  • попит на іноземну валюту.

Однак наразі ці чинники не працюють, адже немає додаткового попиту та необхідності скуповувати долар. Саме тому попит на нього буде таким самим, як й минулого тижня, а отже протягом 1-7 травня критичних змін не станеться.

Про те, який буде коридор іноземної валюти на цьому тижні, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Також сайт Pro Гроші писав про те, скільки коштуватиме валюта, якщо курс долара перерахують. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.