Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чекати на переможний курс? Як події на фронті впливають на долар

Зараз на курс долара в Україні впливають багато чинників, серед яких є й події, що розгортаються на фронті

Фото: УНІАН, Сухопутні війська України, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У деяких випадках курс долара має властивість змінюватися в залежності від того, як розгортаються події на фронті

Фото: УНІАН, Сухопутні війська України, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні валютний ринок суттєво змінився, проте вже кілька місяців поспіль курс долара в обмінних пунктах не перетинав позначку у 39 гривень. Наразі на курсові коливання впливають багато чинників, зокрема й події, які розгортаються на фронті.

Про це сайту Pro Гроші розповів доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Як події на фронті впливають на курс долара?


За словами експерта, наразі існують економічні та моральні чинники, які по-своєму впливають на курс долара. У будь-якому випадку, коли йде війна, знижується виробництво, спостерігається падіння ВВП, не працюють підприємства, знижується валютний виторг тощо. Тобто, це зниження напряму пов'язане із втратами країни, руйнацією та подіями, які розгортаються на фронті.

Це все призводить до того, що дорожчає іноземна валюта. Знову ж таки, ми зараз живемо в умовах війни, коли не виконується бюджет, коли країна вимушена йти на емісію, як минулого року. Все це впливає на курс долара.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Щодо моральних чинників, то звичайно, що наша майбутня перемога та міцний дух українців можуть призвести до посилення гривні.

Як майбутній контрнаступ ЗСУ вплине на іноземну валюту?


Насамперед потрібно дивитися, як він буде проходити, адже саме від цього залежить, чи буде курс долара рухатися у якомусь напрямку. Якщо все буде так, як очікують українці, то гривня може зміцнитися, в іншому випадку ми спостерігатимемо зворотний процес, – каже експерт.

Як курс долара може змінитися після війни?


Після завершення війни курс долара неодмінно зміниться. Поки що просто незрозуміло, коли саме Україна переможе та у якому форматі буде здобута ця перемога.

Ми зараз також не розуміємо, чи одразу до нас прийдуть іноземні інвестори, чи будуть у нас запаси валюти у тому обсязі, як би нам хотілося. Наприклад, яких би вистачило для відбудови критичної інфраструктури та промисловості. Не кажучи вже про відбудову міст, які постраждали від ракетних обстрілів з боку РФ.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Експерт наголосив, що в залежності від цих чинників гривня або буде зміцнюватися або стоятиме на місці. У найгіршому випадку – наша національна валюта знеціниться. Але у будь-якому разі українці побачать курсові зміни, просто поки що не можна точно сказати, якими саме вони будуть.

Раніше ми розповідали, чому українцям потрібно перейти на розрахунки у гривнях. Також ми писали, що означає високий курс долара для українців. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.