Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зберігати гроші під час війни – надійні способи для українців

Ви можете інвестувати свої кошти або навіть покласти їх на валютний рахунок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть вберегти свої гроші від інфляції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наразі більшість українців вчаться накопичувати гроші. Вже у когось на руках виявилась чимала сума гривень, а в когось – доларів та євро. Однак є кілька дієвих способів, які зберігати такі кошти під час війни.

Про це розповідає фінансова радниця в iPlan.ua Оксана Балабан.

Накопичення готівкою у гривнях

Ви залишились в Україні

Першим ділом, відокремте резервний фонд – як мінімум 6-місячний бюджет витрат сім’ї. Якщо доходи впали або є ризик втрати роботи, на 12-міс. Частину резервного фонду залиште у готівці, решту покладіть у банк на поточний рахунок або депозит з правом дострокового зняття

Кошти, що залишись, можна інвестувати на короткий термін, щоб вберегти від інфляції.

Воєнні облігації

"Крім того, що це надійний і досить вигідний інструмент (11% річних) для зберігання, то це ще підтримка нашої армії. Залучені кошти ідуть на військові потреби", – говорить експертка.

Їх можна купити терміном на 4, 6 та 12 міс. Для резервного фонду вигідно розбити суму на 3 частини й купити випуски з різними термінами, щоб мати ліквідність.

Ви закордоном

"Ось тут вже проблема. Обміняти гривню закордоном не так і легко по нормальному курсу. Зараз польські банки вже пішли назустріч і приймають гривню (банк PKO). У інших країнах (Австрія, Чехія, Угорщина) шукайте Raiffeisen, який також обмінює гривню", – додає Оксана Балабан.

Накопичення готівкою у валюті

Ви в Україні

Якщо у Вас велика сума готівки у валюті – залиште потрібну суму на резервний фонд, решту покладіть у банк або декілька.

Покласти можна і на валютний рахунок (картку). Комірки зараз орендувати можна не всюди, лише у безпечних містах. Далі ці кошти можна інвестувати у воєнні облігації у валюті під 3,7%

Ви закордоном або збираєтесь

Якщо збираєтесь – беріть з собою дозволену без декларування суму – 10 000 євро на людину (діти теж враховуються).

"Якщо ви там і маєте значно більшу суму, то відкривайте рахунок і кладіть в іноземному банку. Будете повертатись додому з сумою понад ліміт – можуть конфіскувати", – додає експретка.

Фінансовий календар на рік

Раніше ми вже розповідали, що бажано постійно формувати стратегії на рік. 2023-й не став виключенням.

Наприклад, в червні вже варто переглянути свій бюджет. Це шостий місяць року, отже, пройшла рівно половина 2023-го. Яку б стратегію ви не розробляли на початку, на цей період вона вже не актуальна.

Якщо вас зацікавила ця тема, то детальніше про кожен місяць ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.