Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Від ідеї до дії – як знайти мотивацію для ефективного накопичення грошей

Варто оточити себе спільнотою, яка буде вас підтримувати, поділятиме ваші фінансові цілі та прагнутиме накопичувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Є багато методів, як можна заощаджувати кошти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Майже кожен українець хоча б раз намагався накопичити гроші, однак потім ця ідея відкладалась. Все через те, що немає мотивації, а тому тривалий час робити накопичення не вдається. Однак є деякі кроки, які вам допоможуть розв'язати це питання.

Про це пише інвесторка, коучка, фінансова радниця Ольга Горбачова.

З чого потрібно почати

  • Визначте свої фінансові цілі, яких ви прагнете при накопиченні грошей. Вони повинні бути ясними та конкретними, оскільки це допоможе вам краще зрозуміти, навіщо ви це робите.
  • Розбийте ці цілі на невеликі проміжні цілі. Це допоможе вам бачити прогрес і досягнення, що своєю чергою мотивуватиме вас продовжувати.
  • Візуалізуйте свої цілі. Створіть візуальні підказки, наприклад, фотографії або колажі, які нагадують вам про ваші фінансові мрії. Уявляйте собі, як почуватиметеся, коли досягнете запланованого.
  • Нагадуйте собі про причини, з яких ви хочете накопичувати гроші. Це може бути здоров'я, безпека, свобода чи забезпечення майбутніх поколінь. Знайдіть особисті мотиви, які вас надихатимуть.
  • Навчайтеся, дізнавайтеся про фінансові стратегії, інвестиції та способи управління грошима. Чим більше ви знаєте про фінансові можливості, тим більше у вас буде впевненості та мотивації для досягнення фінансової незалежності.
  • Оточіть себе спільнотою, що підтримує. Спілкуйтеся з людьми, які поділяють ваші фінансові цілі та прагнуть накопичення.

Як робити заощадження в сім’ї

Варто розуміти, для чого та на яку ціль ви спрямуєте ці гроші. Є багато методів, як можна заощаджувати кошти, однак популярністю користуються лише два:

  1. Рахуємо доходи та витрати. Різницю між даними категоріями спрямовуєте на вашу фінансову ціль. Наприклад, дохід сім’ї — 47 тис. грн, витрати – 31 тис. грн. Отже, 16 тис. грн ви можете кожного місяця спрямовувати на резервний фонд;

  2. Від доходу виділяємо на заощадження 10%, 20% чи більше. У цьому варіанті важливо для себе визначити комфортний відсоток та дотримуватися цього правила.

Фінансовий календар на рік

Раніше ми вже розповідали, що бажано постійно формувати стратегії на рік. 2023-й не став виключенням.

Наприклад, в червні вже варто переглянути свій бюджет. Це шостий місяць року, отже, пройшла рівно половина 2023-го. Яку б стратегію ви не розробляли на початку, на цей період вона вже не актуальна.

За цей час могли змінитися:

  • ваша робота;
  • доходи;
  • ситуація в країні та на лінії фронту;
  • курс долара;
  • відсоткові ставки та величезна кількість інших аспектів.

Якщо вас зацікавила ця тема, то детальніше про кожен місяць ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.