Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як оплачують відпустку по вагітності у 2023 році – що треба знати українкам

Розповідаємо, чи змінилися умови та розмір виплат, а також скільки днів відпустки можна отримати

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Мінсоцполітики роз'яснили, що буде з виплатами у зв'язку з вагітністю

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2023 року оплатою відпустки по вагітності та пологах займається Пенсійний фонд України.

У Мінсоцполітики роз'яснили, як здійснюються виплати.

Оскільки Фонд соціального страхування України було приєднано до ПФУ, то територіальні органи Пенсійного фонду виконують функції з соціального страхування.

При цьому умови та розміри виплат не змінились, а деяких – навіть збільшились.

Скільки днів відпустки по вагітності та пологах оплачують в Україні

Лікарняний, зазвичай, видається з 30-го тижня вагітності. Проте жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-3 категорія), можуть піти в декретну відпустку раніше – з 27 тижня вагітності.

Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається тривалістю:

  • 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей – додатково надається 14 календарних днів відпустки;
  • 180 календарних днів (90 до пологів та 90 після) для жінок, віднесених до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

При цьому обчислюються саме календарні дні, а не робочі.

Скільки отримують жінки після пологів

Наразі сума державної допомоги становить 49 500 грн, що майже на 5 000 грн більше, порівняно з минулим роком. Цей розмір розраховують на основі множення суми середньоденної зарплати особи на число днів декретної відпустки.

Традиційний період становить 126 календарних днів. У Фонді соціального страхування пояснювали, що за цей період компенсують 100% втраченої зарплати українок, попри їхній страховий стаж.

При цьому, варто знати, що українським військовим лікарняні не покривають, оскільки за ними зберігається грошове забезпечення на період звільнення від виконання службових обов'язків. Кошти виплачуються на підставі наказу керівника військової частини, тож немає потреби оформляти електронний лікарняний.

Раніше ми писали про те, як українцям виплачують лікарняні з 1 січня. Також ми пояснювали, хто може оформити декретні онлайн і як це зробити

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.