Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Декретні та лікарняні виплати можна оформити за кордоном – як це зробити

Фонд соціального страхування продовжує виплачувати декретні та лікарняні, навіть якщо людина перебуває за кордоном

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Українки за кордоном можуть отримати декретні виплати

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

В Україні декретні та лікарняні виплати нараховує Фонд соціального страхування на підставі листка непрацездатності та медичного висновку. Українці, які перебувають за кордоном, теж можуть розраховувати на фінансову допомогу.

Як отримати виплати, повідомила пресслужба Фонду соціального страхування України в Telegram-каналі.

Особи, які евакуюватися в іншу країну, не втрачають право на соціальний захист. Йдеться про отримання декретних виплат та покриття лікарняних. Фонд соціального страхування озвучив алгоритм, за яким застраховані працівники за кордоном можуть забезпечити себе фінансовою підтримкою.

Для початку варто звернутися до лікаря за фактичним місцем проживання, який видасть документ, що підтверджує факт тимчасової непрацездатності. Саме на його підставі приймається рішення про призначення виплат. Наступний крок – за допомогою засобів онлайн-зв'язку, наприклад, електронної пошти чи месенджера, повідомити свого лікаря в Україні, з яким підписали декларацію, про потребу отримати медичний висновок.

На підставі іноземної виписки чи довідки з діагнозом лікар в Україні створить медвисновок дистанційно, а потім автоматично сформується е-лікарняний. Тобто нема потреби особисто приходити на прийом в медичний заклад. Отриманий електронний лікарняний потрібно направити роботодавцю, який на його основі складе заяву-розрахунок і подасть до Фонду соціального страхування для реєстрації та здійснення оплати.

Нагадаємо, що з 1 грудня 2022 року всі повноваження по виплатах повинні прийти до Пенсійного фонду України, оскільки законом про загальнообов'язкове державне соціальне страхування передбачено приєднання ФССУ до ПФУ. При цьому українці не зазнають незручностей, адже передання повноважень відбуватиметься поетапно.

Скільки отримують жінки після пологів

Наразі сума державної допомоги становить 49 500 грн, що майже на 5 000 грн більше, порівняно з минулим роком. Цей розмір розраховують на основі множення суми середньоденної зарплати особи на число днів декретної відпустки.

Традиційний період становить 126 календарних днів, до яких можуть додати ще 14 днів у випадку передчасних пологів або ускладнення. Як зазначає Фонд соціального страхування, він компенсує 100% втраченої зарплати українок, попри їхній страховий стаж.

До речі, українським військовим лікарняні не покривають, оскільки за ними зберігається грошове забезпечення на період звільнення від виконання службових обов'язків. Кошти виплачуються на підставі наказу керівника військової частини, тож немає потреби оформляти електронний лікарняний та подавати заяву у ФССУ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто може оформити декретні онлайн і як це зробити. Також ми повідомляли, що українські військові залишилися без лікарняних, і розповідали, які виплати отримають захисники.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.