Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як українцям виплачують лікарняні з 1 січня – що змінилося

Пенсійний фонд України опублікував оновлений алгоритм, за яким здійснюються виплати

Фото: Pexels, Unsplash, МОЗ. Колаж: Pro Гроші

Правила оформлення лікарняних змінилися

Фото: Pexels, Unsplash, МОЗ. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2023 року в Україні змінився алгоритм виплат лікарняних.

Про це повідомили у Пенсійному фонді.

Відповідно до змін у законодавстві, з 1 січня уповноваженим органом управління в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві визначено Пенсійний фонд України.

Щоб отримати фінансування по лікарняних від ПФУ роботодавцю необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти.

Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінились.

Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві – з 18 дня непрацездатності.

У Пенсійному фонді уточнили, що відповідно до нововведень, скорочено час, протягом якого роботодавцям за поданими заявами-розрахунками мають надходити страхові кошти для виплати лікарняних.

"Якщо раніше Фонд соціального страхування України перераховував кошти роботодавцям протягом 10-ти днів після надходження заяви-розрахунку, то Пенсійний фонд України має здійснювати таке фінансування протягом 3-х днів після надходження заяви-розрахунку", – повідомили у ПФУ

Така заява-розрахунок починаючи з 1 січня 2023 року подається до Пенсійного фонду України через особистий електронний кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг.

Виплати лікарняних хочуть припинити

Раніше повідомлялося, що в Україні планують розробити механізм подальшого скасування виплати лікарняних.

Після скасування таких виплат працівникам, які хворіли, компенсуватимуть лікарняні за рахунок додаткових днів відпустки, які оплачуватиме роботодавець.

Кабмін дав доручення Мінекономіки та Мінсоцполітки розробити спільну пропозицію щодо заміни виплати лікарняних додатковими оплачуваними днями відпустки. Такий механізм має бути розроблений до 1 лютого 2023 року.

Нагадаємо, ми писали про те, як оформити декретні та лікарняні виплати за кордоном. Також ми розповідали, що деяким українцям можуть призначити додаткові виплати під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.