Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доступно не всім: хто може оформити декретні онлайн і як це зробити

На декретні виплати, або допомогу по вагітності і пологах, мають право всі жінки

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Онлайн оформити декретні може лише одна категорія вагітних

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Декретні виплати повинні отримувати і працюючі, і непрацюючі жінки. Фінансова допомога надходить і під час воєнного стану, зокрема й тим, хто тимчасово виїхав за кордон.

Наша редакція розібралася, як оформити виплати онлайн.

Потрібен спеціальний лікарняний

Обов'язкову виплату кожній вагітній здійснює Фонд соціального страхування. Щоб її оформити, потрібен листок непрацездатності, або він називається е-лікарняний. Його відкриває медзаклад, у якому жінка перебуває на обліку. Е-лікарняний зазвичай видають з 30 тижня вагітності, і лише жінки-чорнобильці мають на нього право з 27 тижня вагітності.

При цьому, після запровадження воєнного стану Міністерство охорони здоров'я дозволило лікарям формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність навіть без особистого прийому вагітної. Так, жінка під час війни перебуваючи за кордоном або не маючи змоги відвідати лікаря, може з ним зв'язатися і попросити про таку послугу. Медик перевірить всі медичні записи про жінку в електронній системі охорони здоров'я і сформує е-лікарняний.

Врешті документ потрапляє в Електронний реєстр листків непрацездатності, і його роботодавець може знайти в особистому кабінеті на порталі Пенсійного фонду. Згодом компанія передає всі документи Фонду соціального страхування, гроші нараховуються роботодавцю, і він передає виплати вагітній.

Але такий алгоритм доступний лише для працевлаштованих осіб. Жінки, які є ФОП, студентками чи мають статус безробітних, не зможуть оформити виплати онлайн.

Як оформити декретні жінкам, які не працевлаштовані

Всім іншим жінкам доведеться звертатися з е-лікарняним до різних установ. Наприклад, якщо жінка підприємець, то гроші оформлювати потрібно у Фонді соціального страхування з тимчасової непрацездатності за місцем реєстрації ФОП. Якщо жінку звільнили у зв'язку з ліквідацією підприємства, вона навчається, зареєстрована як безробітна чи просто не працює – треба звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання.

Військовослужбовицям виплати призначають за місцем служби. Виплата має бути одноразова. Працевлаштовані жінки отримують допомогу у розмірі 100% середньої заробітної плати, непрацевлаштовані – 25% від прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.

Раніше ми також розповідали, що в Україні новоспечені батьки та їхні новонароджені малюки можуть отримати допомогу. Читайте, що таке "пакунок малюка" та як отримати за нього компенсацію онлайн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.