Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як виплачують лікарняні в Україні у 2023 році – що змінилося в законодавстві

У 2023 році за виплати лікарняних відповідає Пенсійний фонд України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як у Україні виплачують лікарняні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2023 року в Україні набули чинності зміни у Законі "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" та Постанова Кабінету Міністрів від 02.12.2022 № 1350. Документи визначають, як українцям виплачуватимуть лікарняні.

Тексти опубліковані на сайті Верховної Ради.

Насправді в новому році уряд незначно змінив систему здійснення цих виплат. Найперше, що варто знати українцям, – відтепер уповноваженим органом, який займається питаннями соціального страхування у зв'язку з нещасним випадком на виробництві та тимчасовою втратою працездатності, є Пенсійний фонд.

До 1 січня рішення про призначення лікарняних приймала комісія соцстрахування на роботі, проте у 2023 році це зобов'язання лягає на роботодавця чи уповноважену ним особу. Якщо раніше термін розгляду роботодавцем заяви та час, протягом якого гроші мали бути виплачені, становив 10 днів (з моменту отримання керівником розрахункового бланка), то тепер цей період значно скоротили. Пенсійний фонд повинен здійснити фінансування протягом трьох днів після надходження заяви-розрахунку.

В десятиденний термін приймалися рішення про надання лікарняного повагітності та пологах. З 1 січня час зменшили до трьох днів з дня звернення до роботодавця. Нарешті, досі дається п’ять днів, щоб повідомити співробітнику про відмову в оплаті. Що стосується суми, на яку може розраховувати працівник, то правила нарахування не змінилися: враховують відсоток середньої заробітної плати й тривалість страхового стажу.

Як подати заяву-розрахунок

Цей документ потрібно подати у відомство через особистий електронний кабінет страхувальника на сайті електронних послуг. В питанні способу подання також відбулися зміни: до 1 січня бланк відправляли онлайн, користуючись спеціальним програмним забезпеченням, або ж особисто приносили до відділень Фонду соціального страхування. Зараз у паперовому вигляді розрахунок можна подати в будь-який сервісний центр ПФУ.

Що важливо: всі зміни застосовується до лікарняних, відкритих у 2023 році. Якщо відбулося продовження на січень, то лікарняні розраховуватимуть за старими правилами. До речі, українцям не потрібно укладати з Пенсійним фондом договір про визнання кваліфікованого електронного підпису. Це значно спростить процедуру нарахування, тоді як у взаємовідносинах з Фондом соціального страхування ця дія була обов'язковою.

Варто додати, що в Україні планують взагалі скасувати виплати, точніше, розробити механізм для покращення процедури. Працівникам можуть компенсувати лікарняні додатковими днями відпустки, які оплачуватиме організація. В Міністерстві соціальної політики уточнили, що точно не будуть розглядати питання про повне скасування виплати чи збільшення строку оплати днів непрацездатності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи будуть збільшувати зарплати й пенсії українцям. Також ми повідомляли про впровадження обов’язкового пенсійного накопичення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.