Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці стали менше економити: як змінились фінансові звички під час війни

Фінансові звички багатьох українців змінились під час повномасштабної війни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як змінились фінансові звички під час війни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За час війни в Україні зросла кількість людей, які не заощаджують гроші. Якщо раніше таких було 11%, то зараз — 16%. Насамперед економити перестають на одязі та взутті, а також на продуктах харчування.

Про це у колонці для Економічної правди розповіла голова Ради Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Вона зазначила, що йдеться про українців 25-50 років, які до початку війни мешкали в містах з населенням понад 50 тис. осіб.

При цьому Коробкова наголосила: перестають економити українці й на інших товарах та послугах. Зокрема, на:

  • засобах для догляду за тілом;
  • пальному для авто;
  • товарах для дітей;
  • комунальних послугах.

З іншого боку, зазначила вона, у 53% аудиторії загалом зменшився обсяг споживчих витрат. У більшості випадків причинами цього є:

  • скорочення доходів;
  • спроби більше економити для того, щоб мати можливість робити заощадження.

"Серед переселенців — як внутрішніх, так і зовнішніх — також спостерігається скорочення витрат, на яких заощаджують", — зауважила Коробкова.

При цьому, за її словами, внутрішні переселенці переважно більше заощаджують саме на базових витратах, а зовнішні значно частіше — на оренді житла.

За словами голови Ради Незалежної асоціації банків, у розподілі сімейного доходу 59% – це витрати першої необхідності. 22% – інші види видатків, а 12% становлять заощадження.

Водночас, частка заощаджень суттєво зростає, починаючи з доходу понад 20 тисяч гривень, ця група починає відкладати від 20% прибутку.

Куди інвестувати найвигідніше

Ті, хто не мали фінансової подушки, під час повномасштабної війни відчули, наскільки важливі заощадження. Кожному гроші знадобились тут і зараз, бажано готівкою, і особливо, якщо людина переїжджає. Тому потрібно собі забезпечити певну суму, яка врятує під час екстреної ситуації. Коли вже така сума сформована, думати треба про інвестиції.

Саме інвестування врятує гроші від знецінення. Сайт Pro Гроші розповідає про три популярні сьогодні інструменти, які доступні українцям, і разом з експертами порівнює, умови якого найбільш вигідні.

Також разом із фахівчинею ми розбирались у нюансах створення фінансової подушки на тривалі періоди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.