Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Запорука успішного майбутнього: як навчити дитину фінансовій грамотності

Найкращий спосіб навчити дітей фінансовій грамотності – дати їм можливість заробляти самостійно

Фото: pexels, unsplash. Колаж: Pro Гроші

Поради, як навчити дітей фінансовій грамотності

Фото: pexels, unsplash. Колаж: Pro Гроші

Батьки хочуть виростити здорових, щасливих, всебічно розвинених дітей, які зможуть вести життя у власне задоволення. Ми заохочуємо їх бути добрими, правильно харчуватися, старанно вчитися та мріяти. Але не можемо підготувати дітей до успіху, не забезпечивши їм фінансової освіти, необхідної для створення хорошого майбутнього.

Сайт Pro Гроші розповідає, як забезпечити дитину розумінням ролі фінансів у сучасному житті.

Фінансова грамотність не виникає сама по собі, її не прививають у школі. Як батько чи мама, ви повинні переконатися, що дитина розуміє основи ведення бюджету, щоб у майбутньому вона могла розпоряджатися коштами ефективно та оптимально.

Намагайтеся впровадити гроші у буденні розмови

Для уникнення потенційних фінансових пасток почніть з подання хорошого прикладу вдома: дитина спостерігає за тим, як ви розпоряджаєтеся грошима, і переймає звички. Це важливий перший крок, після якого можна почати відверті розмови про кошти. Маленькі діти з будь-яким соціально-економічним становищем мають розуміти, що родина може дозволити, а які речі чи послуги занадто дорогі.

Замість того, щоб садити дитину навпроти і проводити уроки з фінансової грамотності, зробіть розмови про гроші звичайною частиною повсякденного спілкування. Дозвольте задавати запитання та відповідайте на них зрозумілою мовою, відповідно до віку. На темі з покупками, зокрема, заохочуйте дізнаватися про варіативність товарів і пропозицій, з яких можна обрати найбільш вигідніший варіант, враховуючи при цьому ціну.

Якщо отримали підвищення або премію на роботі, поділіться з дитиною своєю перемогою та поясніть, за що вас винагородили. Також розкажіть, як будуть використані додаткові гроші. Приймаючи важливі фінансові рішення для сім’ї, залучайте найменших членів. Якщо потрібен новий автомобіль або хочете здійснити подорож, сядьте та обговоріть, які фінансові ресурси знадобляться, щоб досягти мети.

Нормалізуйте розмови про гроші у родині, щоб це не було таємницею для дітей. Чим більше вони знатимуть, тим краще зможуть розпоряджатися коштами, будучи дорослими.

Дозвольте дітям заробляти самостійно

Найкращий спосіб відчути, як працюють гроші, – дати можливість заробляти власні фінанси. З дітьми, звісно, складніше, оскільки перелік робіт для них не дуже широкий. Але спробуйте запровадити систему виконання домашніх справ в обмін на винагороду. Коли вони підростуть, дозвольте вигулювати собак, виносити сміття або доглядати за чужими дітьми. Також будьте відкриті до нових ідей, як-от створення онлайн-магазину або монетизованого каналу YouTube.

Якщо вимагати від дитини відкладати зароблені гроші на покупку ляльки, відеогри, предмету гардеробу чи поїздку з друзями на відпочинок, вона швидше засвоїть важливі життєві уроки щодо планування, бюджету та відкладеного задоволення. Йдеться не про те, щоб відмовляти у бажаннях чи бути суворими батьками – це спосіб прищепити фінансову грамотність і отримати безцінні уроки з раннього віку.

Навчіть, що можна робити з грошима

Важливо допомогти дітям зрозуміти: гроші – просто інструмент, який надає більше можливостей створювати життя, яке вони хочуть. На плечах батьків відповідальність навчити правильно витрачати, зберігати, інвестувати та жертвувати фінанси.

Створення міцної основи фінансової грамотності сьогодні може значно змінити майбутнє вашої дитини. Незалежно від поточного економічного статусу, дітям корисно знати, як ефективно розпоряджатися грошима, та змусити ці папірці працювати їм на користь. Навчаючи уникати боргів, оптимально складати бюджет, заощаджувати й планувати, можна запобігти пасткам і шахрайським схемам.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на скільки підвищать прожитковий мінімум в Україні. Також ми повідомляли, як енергетична криза вплине на зарплати українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.