Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як не потрапити в боргову яму. Топ-5 помилок при оформленні кредитів

Доступність кредитування призводить до того, що люди отримують швидкі гроші та не усвідомлюють їхню вартість

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Є п'ять найпоширеніших помилок, які українці роблять при оформленні кредиту

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У випадках, коли терміново треба щось придбати, а грошей не вистачає, часто рятують кредити. Проте відсутність фінансової грамотності часто призводить до того, що люди потрапляють у боргову яму.

Про п’ять найпоширеніших помилок, які роблять українці під час оформлення кредитів, розповів аналітик Центру біржових технологій (ЦБТ) Максим Орищак для UBR.ua.

За словами Орищака, доступність кредитування призводить до того, що люди отримують вільні гроші й не усвідомлюють їх вартості.

"З одного боку, це можливість покращення умов свого побуту або перекриття базових потреб, а з іншого боку – це дорогий фінансовий наркотик, що призводить до нових фінансових труднощів", – каже аналітик.

Він зазначає, що існують базові помилки, які роблять люди через непідготовленість до процедури оформлення кредитів. Ті, хто вже пройшов хоч раз через весь процес отримання позики, від самої ідеї до отримання грошей, уже ознайомлений з похибками, які можна зробити.

Топ-5 помилок при оформленні кредитів

1. Нерозуміння доцільності взяття кредиту.

Ціль, яка сьогодні здається необхідною для досягнення і для якої потрібні ці гроші, має бути розглянута з критичної точки зору. Експерт радить спочатку знайти шляхи, які допоможуть обійтись без кредитних грошей.

2. Нерозуміння реальної вартості кредиту за підсумком періоду.

Відсотки, які вказують як орієнтовні на рекламних проспектах, не є остаточними.

Орищак зазначає, що кожен позичальник матиме свій відсоток за позикою. Тому перед отриманням кредиту ви повинні дізнатися у представника фінансової установи повну суму, яку повинні будете заплатити за підсумком кредитного періоду.

Потім вам варто зважити, чи посилите ви такі грошові зобов'язання, і чи зможете ви впоратися з виплатами до кінця терміну.

3. Вестися на гучні оголошення про вигідні умови.

"Не можна вибирати кредитну організацію тільки за заголовками та оголошеннями, оскільки ідеально виконати умови невеликого відсотка не вийде. Людина часто думає, що, якщо вже прийшов, то тут оформлятиму кредит, оскільки скрізь приблизно однакові умови", – пояснює аналітик.

4. Нездатність порівнювати пропозиції від різних кредитних організацій.

Так, це вимагає певного часу та зусиль. Ця робота вимагає скрупульозного підходу до цифр та усвідомлення того, що ви берете на себе великі ризики.

"Часто у нашому менталітеті заведено взяти кредит, а потім за фактом розбиратися з наслідками", – розповідає експерт.

5. Людський страх.

Це найпоширеніша помилка. Експерт пояснює, що люди бояться ставити запитання та уточнювати всі деталі позики. Комусь дуже соромно показати, що він не розуміє термінології банків.

Аналітик підсумовує, що ці основні п’ять помилок необхідно пропрацювати. Так, можливо, в Україні рівень неповоротних кредитів почне поступово зменшуватись.

Він зазначив, що частка непрацюючих кредитів, які не приносять банкам прибуток, стабільно тримається на рівні 50%.

Про нюанси користування кредитними картками читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому банки можуть відмовити в наданні кредиту. Також ми розповідали, чи можуть мобілізовані українці отримати кредитні канікули.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.