Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи можуть мобілізовані українці отримати кредитні канікули – роз'яснення юристів

Законодавство регулює питання, чи можна припиняти нарахування відсотків для військових за користування кредитом

Колаж: Pro Гроші

Військові можуть розраховувати на кредитні канікули

Колаж: Pro Гроші

Українці, призвані на військову службу під час дії воєнного стану, мають право не платити відсотки за користування кредитом.

Таке роз'яснення опублікувало Баранівське бюро правової допомоги.

Так, штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед банками, а також проценти за користування кредитом не нараховуються таким категоріям українців:

  • військовослужбовцям – з початку і до закінчення особливого періоду;
  • резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації й до закінчення особливого періоду.

Це питання регулюється пунктом 15 статті 14 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Як повідомити банк про право на кредитні канікули

Щоб банк зупинив нарахування відсотків за користування кредитом, необхідно особисто або через представника звернутись до фінустанови із відповідною заявою. Представник позичальника повинен мати нотаріально завірену довіреність, де вказана можливість довіреної особи підписувати кредитний договір та зміни до нього від імені мобілізованого позичальника.

До заяви необхідно додати копії документів, що посвідчують особу позичальника або його представника та документи, що підтверджують пільговий статус, наприклад:

  • військовий квиток з відмітками про призов/мобілізацію та їх дату;
  • довідку про призов військовозобов’язаного на військову службу, видану військовим комісаріатом або військовою частиною, із зазначенням дати мобілізації, підписану начальником (командиром) та скріплену печаткою;
  • виписку з наказу про зарахування до списків особового складу військової частини (для резервістів), із зазначенням дати мобілізації, підписану начальником (командиром) та скріплену печаткою.

Яку виплату отримують військові у разі поранення

Це буде залежати від того, наскільки серйозне поранення отримав військовослужбовець. Наприклад, у разі контузії, травми або каліцтва виплата визначається у відсотках 36-місячного грошового забезпечення.

Якщо ж унаслідок поранення військовий отримав інвалідність, під час проходження служби чи після її закінчення, виплата буде наступною:

  • особам з інвалідністю І групи – у розмірі 60-місячного грошового забезпечення;
  • особам з інвалідністю II групи – у розмірі 54-місячного грошового забезпечення;
  • особам з інвалідністю III групи – у розмірі 48-місячного грошового забезпечення.

При цьому, військовий, який отримав поранення та лікується у шпиталі, продовжує отримувати зарплату та премії. Тобто він отримує мінімум 13 тисяч гривень зарплати, а також 100 тисяч гривень додаткової винагороди, яка виплачується під час дії воєнного стану. А також – одноразову грошову допомогу.

Раніше ми писали про те, чому і для кого кредитки можуть бути небезпечними. Також ми писали про те, що Ощадбанк запускає новий кредит через блекаут.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.