Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки можуть відмовити у кредиті деяким українцям – що потрібно знати

Один раз на рік перевірка кредитної історії є безплатною, за додаткові запити доведеться платити

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як перевірити свою кредитну історію

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які активно користуються банківськими послугами, мають на картах кредитний ліміт, використовують для особистих потреб гроші фінансових установ, повинні стежити за власною кредитною історією. Завдяки цьому можна попередити чимало неприємних ситуацій, наприклад, шахрайських дій або неточностей в даних.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Перед тим як погодити видачу кредиту, банки здійснюють перевірку кредитної історії позичальника. Ця інформація є одним з основних факторів під час ухвалення рішення. На основі даних фінансова установа формує рейтинг клієнта та вирішує, наскільки доцільно довіряти йому гроші.

"Це досьє про всі поточні та сплачені кредити, інформація про те, наскільки сумлінно та вчасно погашалась заборгованість. Кредитна історія відображає дисципліну погашення позики та містить дані щодо поручительства", – уточнює пресслужба.

Мін'юст рекомендує періодично моніторити дані кредитної історії. Самостійна перевірка допоможе попередити низку неприємних ситуацій, зокрема:

  • появу шахрайських кредитів на ваше ім’я;
  • копійковий борг за карткою, який ви вважали виплаченим (через тривалу несплату може суттєво зростати);
  • виплачений кредит, що не перейшов у закритий статус.

Знаючи проблему, можна виправити неточності або актуалізувати дані в кредитній історії. Тож запам’ятайте перелік зареєстрованих в Україні бюро, які надають послуги перевірки: ПрАТ "Перше всеукраїнське бюро кредитних історій", ТОВ "Бюро кредитних історій "Українське кредитне бюро", ТОВ "Українське бюро кредитних історій", ПрАТ "Міжнародне бюро кредитних історій" та ТОВ "Онлайн бюро кредитних історій".

Як самостійно перевірити інформацію

Ст. 13 Закону України "Про організацію формування та обігу кредитних історій" визначає, що будь-який українець може один раз безплатно отримати актуальну інформацію, звернувшись у відповідну установу. Всі інші запити будуть платними.

Щоб задовольнити потребу, варто запастися необхідними документами, як-от паспортом, ідентифікаційним кодом та їхніми копіями з підписом власника. Якщо немає змоги особисто приїхати до кредитного бюро, можна замовити отримання інформації поштою, але варто попередню ознайомитися з процедурою в конкретній установі, оскільки правила можуть відрізнятися.

Міністерство юстиції також рекомендує під'єднати інформування за допомогою повідомлення SMS, щоб бути в курсі будь-яких змін в кредитній історії. Послуга допоможе запобігти шахрайським діям і випадковим простроченням обов’язкових платежів. Зауважимо, опція є платною.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як додати дебетову або кредитну картку на iPhone. Також ми повідомляли, що ПриватБанк запустив нову програму кредитування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.