Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пастки банківських карток — чому і для кого кредитки можуть бути небезпечними

Разом з експерткою з фінансів Вірою Фостяк розбираємось у нюансах користування кредитними картками

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кредитна картка може затягнути у боргову яму

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кредитна картка може стати надійним помічником і поштовхом до розвитку, але тільки тоді, коли ви вмієте грамотно нею користуватись. Для тих, у кого із фінансовою грамотністю проблеми, кредитка може стати справжньою пасткою та навіть затягнути у боргову яму.

Щоб ви ніколи не потрапляли у такі ситуації, сайт Pro Гроші поспілкувався з доценткою кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренеркою та фінансовою блогеркою Вірою Фостяк.

Експертка зазначає, що постійно чує від людей, які живуть від кредиту до кредиту про те, що у Сполучених Штатах це абсолютно нормально і ці гроші потрапляють в економіку.

Якщо ви думаєте так само, запитайте себе — чи вдається вам бодай щось заощаджувати?

Люди живуть від початку пільгового періоду до його кінця, і це дуже погано. Мислення має бути спрямоване на те, щоб заощаджувати й примножувати кошти. З одного боку, кредитна картка це зручно, бо вона має пільговий період, а з іншого — вона має багато кредитних пасток.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Плутанина із цифрами

У першу пастку легко потрапити, якщо ви не до кінця знаєте і розумієте механізм обслуговування цієї картки.

Наприклад, якщо ви погасили кредит у пільговий період, але забули сплатити комісію, на цей залишок, хоч він і мінімальний, почнуть нараховувати відсотки.

Дуже часто при оформленні зарплатної чи дебетової карти вам у навантаження можуть дати ще й кредитну, якою ви не користуєтеся, але раз на рік можуть списуватись кошти за її обслуговування. Ви нею не користуєтесь, отже, не знаєте про це, а на цю суму починають нараховуватись відсотки. Це називається "заборгованість підкралася", — розповідає Фостяк.

Обережним треба бути й з мобільним банкінгом, оскільки за цю послугу може автоматично зніматися певна сума, яка потім "збирає" відсотки.

Тож перед тим, як починати користування кредитною карткою, дізнайтеся про усі нюанси її обслуговування та тарифікації.

Закриття картки

Експертка попереджає, що перед закриттям будь-якої картки, а особливо кредитної, треба дізнатися, чи є на ній якийсь непогашений залишок.

Інакше, весь той час, коли ви думаєте, що історія завершена, заборгованість продовжить примножуватись. Щоб уникнути такої ситуації, Фостяк радить взяти у банку довідку про відсутність заборгованості.

Пільговий період

Також фінансова блогерка розповідає, що пропуск пільгового періоду є однією з найпоширеніших помилок, яка призводить до проблем.

Дуже багато людей пропускають пільговий період, і 300-500 гривень починають нараховуватись щомісяця. Я чую у таких випадках, що це дрібниці, але помножте 500 на 12 місяців — це в рік 6 тисяч гривень. Ви могли б відкласти ці кошти, оформити якийсь поліс. Має працювати фінансова дисципліна, — попереджає експертка.

Але навіть якщо ви вчасно погасили заборгованість, потрібно звернути увагу і на інші деталі. Наприклад, ви вносили гроші через термінал і він може зарахувати їх із запізненням у кілька днів. Тож закривайте пільговий період завчасно, не в останню хвилину.

Головна особливість кредитної картки у тому, що маленька заборгованість, яка здається непомітною, постійно обростатиме новими відсотками й штрафами та може призводити до неприємних відчутних витрат.

Кредитування — це добре, але у тому випадку, якщо ці гроші принесуть вам ще більше коштів, а не втягнуть у боргову яму.

Кому не варто відкривати кредитку?

Якщо ви планували використовувати кредитну картку для імпульсивних покупок, які без неї не можете собі дозволити й вони не допоможуть заробити більше — краще навіть не оформлюйте її.

Пам’ятайте, що банку повернути доведеться всі гроші.

Якщо у вас є проблема з тим, що ви не можете розподілити бюджет і через це постійно залазите у нові борги, Фостяк радить взагалі закрити кредитну карту і розраховувати лише на дебетову.

Якщо за цим не слідкувати, це перетвориться на боргову яму, по-перше, це психологічно важко, переносити це з місяця на місяць. Спочатку йде основна сума, потім відсотки, і все це нашаровується, виходить, що ви живете не поточним місяцем, а минулим, за який вам треба покривати заборгованість, — наголошує Віра Фостяк.

З точки зору психології, люди не сприймають використання кредитної картки як серйозний кредит. Тому що це невеликі суми, порівняно з іпотекою чи автокредитом, але коли вони нашаровуються одна на іншу, то вже не здаватимуться вам такими дрібними.

Раніше сайт Pro Гроші писав, куди вкласти невеликі гроші й вийти на пасивний дохід та розповідав, чи можна назавжди видалити свою кредитну історію.

Детальніше про фінансову грамотність читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.