Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як енергетична криза вплине на зарплати українців – прогноз експерта

На тлі останніх подій багато підприємств змушені призупиняти роботу або консервувати виробництво на зиму

Колаж: Pro Гроші

Відключення світла вплинуть на зарплати українців

Колаж: Pro Гроші

Навіть у тих українців, яким вдалося не втратити роботу через війну, можуть бути проблеми із зарплатами вже найближчим часом на фоні енергетичної кризи.

Таку думку у коментарі журналісту Pro Гроші висловив фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Він пояснив, що проблеми із зарплатами можуть бути, адже частину працівників компанії змушені перевести на неповний робочий тиждень, ще багатьом урізали зарплати.

"Звичайно, що зростання зарплат буде серйозно пригальмоване, особливо на тлі енергетичної кризи. Бо багато підприємств будуть або зупиняти роботу, або консервувати виробництво на період зими, чи суттєво його скорочувати. Бо є віялові відключення електроенергії, від яких страждає виробничий процес. Тому скоріш за все буде суттєве скорочення промисловості і сектору послуг", – пояснив Кущ.

Експерт додав, що цей прогноз робиться з розрахунку, що до нового року в Україні триватиме гаряча фаза воєнних дій. І навіть якщо будуть значні успіхи української армії, навіть якщо завтра ЗСУ звільнять Херсон, то це не вплине на ситуацію в енергетиці, в промисловості чи на інфляцію.

Кардинальні зміни вже будуть тоді, коли війна взагалі буде завершена. От тоді можна буде казати, що ми опинимося в іншій реальності. Тобто, поки триватиме війна, ми будемо в такій же ситуації, в якій перебуваємо зараз, – наголосив експерт.

Тож ситуація на фронті не надто впливатиме на економічні показники, і українцям слід налаштуватися на те, що за збереження теперішніх умов у листопаді-грудні особливих змін не буде.

Чи планують масові скорочення в Україні

За сім місяців війни Росії проти України майже 40% компаній скоротили певну кількість персоналу. Ще 2% підприємств та організацій взагалі припинили свою діяльність. На період війни третина компаній призупинила набір співробітників.

Попри поступове відновлення ринку праці після повного падіння наприкінці лютого 2022 року, кількість вакансій залишається досі меншою, порівнюючи з довоєнним періодом. Про це свідчать дані дослідження кадрового порталу grc.ua.

Як показує опитування українських компаній, у найближчі пів року планують скорочення персоналу майже 7% підприємств та організацій. 14,5% компаній передбачають з високою ймовірністю застосування цього непопулярного методу оптимізації витрат найближчим часом.

Трохи більше половини (58,1%) опитаних компаній поки не планують скорочення, проте припускають його ймовірність, адже важко робити точні прогнози у нестабільній ситуації війни.

Лише кожна п’ята компанія (20,5%) впевнена, що у найближчі пів року не здійснюватиме скорочення персоналу.

Раніше ми писали, що Україні спростили працевлаштування для іноземців. Також ми пояснювали, як знайти роботу під час війни та до яких проблем готуватися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.