Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців чекають звільнення? Чи планують масово скорочувати людей

У найближчі півроку ймовірні скорочення персоналу в кожній п’ятій українській компанії

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Під час війни чимало компаній припинили набір персоналу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За сім місяців війни Росії проти України майже 40% компаній скоротили певну кількість персоналу. Ще 2% підприємств та організацій взагалі припинили свою діяльність. На період війни третина компаній призупинила набір співробітників.

Попри поступове відновлення ринку праці після повного падіння наприкінці лютого 2022 року, кількість вакансій залишається досі меншою, порівнюючи з довоєнним періодом. Про це свідчать дані дослідження кадрового порталу grc.ua.

Інфографіка: grc.ua.

Як показує опитування українських компаній, у найближчі півроку планують скорочення персоналу майже 7% підприємств та організацій. 14,5% компаній передбачають з високою ймовірністю застосування цього непопулярного методу оптимізації витрат найближчим часом.

Трохи більше половини (58,1%) опитаних компаній поки не планують скорочення, проте припускають його ймовірність, адже важко робити точні прогнози у нестабільній ситуації війни.

Лише кожна п’ята компанія (20,5%) впевнена, що у найближчі півроку не здійснюватиме скорочення персоналу.

Інфографіка: grc.ua.

Серед тих компаній, які планують скоротити штат, найбільша частка передбачає, що під дію оптимізаційних заходів підпаде 6-15% співробітників. Масові скорочення від 30% штату та більше 50% колективу планує найменша кількість підприємств та організацій.


Опитування проводилось кадровим порталом grc.ua у вересні 2022 року серед представників компаній різних галузей в усіх регіонах України.

На яких фахівців більший попит

Сезонність на фрилансі спостерігається з початку жовтня до середини квітня. Лише за першу половину жовтня 2022-го кількість виконаних фриланс-проєктів збільшилась на 38%.

Зазвичай такий формат співробітництва підходить ФОПам або компаніям, в яких працюють від 2 до 50 осіб. На фрилансі лише 4,1% великих компаній, які готові співпрацювати на проєктній основі.

Детальніше розповідаємо, на яких фриланс-фахівців більший попит. Раніше ми також розповідали, які професії мають високий попит для дистанційної роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.