Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Офіційний курс євро вперше перевищив 40 гривень – якою буде вартість валюти 3 лютого

Національний банк України встановив офіційний курс гривні до євро, перетнувши психологічну позначку в 40 гривень

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Євро в Україні подорожчав

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Офіційний курс євро в Україні вперше перевищив позначку в 40 гривень. Національний банк України зафіксував його на рівні 40,17 гривні за євро.

Про це свідчать дані НБУ.

Курс євро зріс на 34 копійки та вперше перевищив рівень у 40 гривень.

Зауважимо, що напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну офіційний курс євро в Україні був на позначці 32,90 гривні. 24 лютого 2022 року НБУ зафіксував курс гривні до долара (29,2549 гривні) та євро (33,1707 гривні). Проте вже за місяць, з 23 березня, центробанк повернувся до плаваючого курсу євро.

Зазначимо, що євро почав поступово дешевшати та навіть опустився до найнижчої позначки за останній рік – 29,27 гривні за євро протягом 15-17 липня. Проте вже 22 липня НБУ значно збільшив офіційний курс валюти – до 37,26 гривні за євро.

Позначку в 39 гривень євро перетнув вже у січні 2023 року. А на початку липня НБУ оновив офіційний курс валюти, яка перетнула чергову психологічну позначку в 40 гривень.

При цьому зазначимо, що з липня 2022 року Нацбанк не змінює офіційний курс гривні до долара, який залишається на рівні 36,5686 гривні.

Чи відпустить НБУ курс долара

Директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Володимир Лепушинський пояснив, що наразі в українській економіці не накопичуються дисбаланси, тому НБУ не бачить підстав для скасування фіксованого курсу. До того ж в умовах суттєвого дефіциту держбюджету фіксація курсу має більше переваг з огляду на те, що вона дозволяє зберігати ситуацію контрольованою.

При цьому в НБУ наголошують, що важливо не проґавити момент, коли ситуація докорінно зміниться, і фіксований обмінний курс буде більше шкодити, а дисбаланси почнуть накопичуватися. Втім, регулятор уважно слідкує за усіма процесами на валютному ринку.

"Момент повернення до плаваючого курсу пов'язаний не стільки з якимись календарними датами, скільки з передумовами. Це станеться тоді, коли валютний ринок матиме більше можливостей для самозбалансування і пошуку рівноваги, коли буде альтернативний якір для стабілізації очікувань. До повномасштабного вторгнення цю роль відігравала інфляція", – зазначив Лепушинський.

За його словами, перехід від фіксованого до плаваючого обмінного курсу відбуватиметься поступово.

Раніше ми писали про те, що може статися з курсом долара до кінця року. Також ми розповідали, що в НБУ вирішили питання з обліковою ставкою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.