Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс валют-2023: чому в Нацбанку б’ють на сполох через вже надруковані гривні

Голова регулятора пояснив, що буде з курсом долара цього року та чим важливі адекватні пропозиції для строкових депозитів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде з курсом долара та чим важливі строкові депозити

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через надлишок коштів у банківській системі України у 2023 році виникає реальна загроза для курсу гривні до долара.

Про це розповів голова Нацбанку Андрій Пишний в інтерв’ю виданню Lb.ua.

Чиновник запевнив, що регулятор хоче, аби вже надруковані кошти не опинились на валютному ринку.

"Українська економіка має колосальний профіцит ліквідності, спричинений фінансуванням бюджету війни. Лише НБУ за минулий рік надрукував для бюджету 400 млрд грн. І уся ця ліквідність наразі створює навіс, який загрожує курсовій стабільності", – сказав він.

Як можна врятувати ситуацію на ринку

У Нацбанку запевнили, що вкрай важливо зараз контролювати рух коштів – для цього слід запропонувати вкладникам привабливу відсоткову ставку для строкових депозитів.

"За відсутності адміністративних обмежень, через певний психологічний фактор, люди можуть одразу захотіти зняти гроші, і вони опиняться на валютному ринку", – вважає голова НБУ.

Чому важливі адекватні пропозиції для розміщення депозитів

Регулятор звернувся до банків із проханням зробити адекватну пропозицію для розміщення депозитів, щоб люди частіше залишали гроші в банку, уточнив Пишний.

"Бо якщо вам пропонують вклад у 10% річних, а інфляція 26%, ви думаєте: "Та, навіщо мені цей депозит, мороки більше, ніж прибутку". Але коли роблять пропозицію на рівні 20% — замислитеся і залишите гроші в банку", – розповів голова НБУ.

Яка відповідальність буде покладена на банки

Пишний пояснив, яким чином банківські установи у цій складній ситуації, котра склалась на ринку, відповідатимуть за захист коштів громадян та бізнесу.

"Я хочу донести важливий меседж НБУ і впевнений, що нас почують усі банки. Більше не буде такого, що банки отримують значні прибутки у неринковий спосіб і при цьому не пропонують достатньо високі ставки за депозитами. Національний банк вживає достатньо жорсткі заходи для цього та має додаткові важелі впливу. Ми хочемо, щоб банки усвідомили, що вони також відповідають як за захист коштів населення і бізнесу, так і за збереження довіри до національної валюти", – підсумував він.

Що буде з курсом до кінця 2023 року

Народний депутат, член парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський висловив припущення, що українці цього року навряд чи побачать курс долара у 50 грн. За його словами, попри повномасштабну війну з Росією, українська національна валюта не так сильно девальвувала, як передбачалося на початку року.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – зазначив політик.

Раніше ми розповідали про топ-5 найважливіших економічних подій 2022 року. Сайт Pro Гроші також писав, як курс долара впливає на ринок нерухомості в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.