Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вони спонсорують війну – які міжнародні банки продовжують працювати в Росії

Фінансові установи й досі залишаються активними учасниками банківського ринку країни-агресора

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ зробила заяву

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України закликав ряд міжнародних банків та страхових груп дотриматися своїх обіцянок та вийти з російського ринку. Саме таким чином вони мають показати свою чітку позицію стосовно конфлікту.

Про це пише НБУ.

Установа зробила заяву після того, як стало відомо про скандал з Raiffeisen. Адже він не лише одночасно працює на території Росії та України, але й визнає псевдореспубліки на анексованій Росією території.

Виходить, що ті заяви, які робила фінансова установа раніше, відрізняються від фактичного стану справ. Адже вони залишаються активними учасниками банківського ринку Росії. Хоча регулятор вже неодноразово закликав банківський та страховий сектор припинити бізнес-діяльність на території Росії та Білорусі.

Хто ще продовжує працювати в Росії:

  • Raiffeisen Bank International;
  • Intesa Sanpaolo;
  • OTP Bank;
  • ING Bank;
  • Credit Agricole.

"Проводилися зустрічі з керівництвом та акціонерами вказаних груп, у межах яких НБУ вкотре отримав запевнення, що вони "продовжують вивчати всі стратегічні варіанти майбутнього їх бізнесу в Росії, включно з варіантами виходу з цього ринку". Оцінюючи ситуацію на одинадцятому місяці війни, Національний банк констатує відсутність прогресу на шляху прийняття остаточних рішень щодо виходу з російського ринку. Вважаємо це неприпустимим", — зазначено у заяві.

Вони спонсорують воєнні злочини

Якщо установи продовжують працювати на території Росії та Білорусі, то таким чином вони підтримують агресора та його воєнні злочини.

У НБУ зазначають, що звернуться з запитами до відповідних урядів і регуляторів для ініціювання відповідної реакції на вищезазначені дії міжнародних фінансових груп.

Скандал з Raiffeisen

Раніше ми писали, що старший науковий співробітник Німецького інституту міжнародних відносин та безпеки Яніс Клюге заявив, що російська "дочка" Raiffeisen Bank International надає банківські послуги власникам російських паспортів "ДНР" і "ЛНР". Також банк видає пільгові кредити російським військовослужбовцям, які беруть участь у війні проти України.

Райффайзен Банк в Україні одразу відреагував на новину та повідомив, що вони є окремою юридичною особою, що діє відповідно до українського законодавства й дотримується всіх встановлених вимог воєнного стану. Банк припинив відносини з тими клієнтами та грошима, що мають російське та білоруське походження. Установа наголошує, що їхня материнська компанія у РФ не залучає активно клієнтів і суттєво скорочує кредитний портфель.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який бізнес в Україні має зв'язки з Росією. Також ми розповідали, чому банки можуть відмовити українцям у наданні кредитів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.