Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

І вашим, і нашим? Raiffeisen у Росії визнав так звані ЛНР і ДНР

Raiffeisen Bank надає в Росії пільги для мобілізованих на війну з Україною

Фото: Міністерство оборони України, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Фото: Міністерство оборони України, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Україна вимагає міжнародних санкцій для двох топменеджерів австрійської банківської групи Raiffeisen Bank International (RBI). Російська "донька" банку АТ "Райффайзенбанк" не тільки офіційно визнає так звані Донецьку та Луганську народні республіки, але й надає вигідні умови кредитування російським окупантам, які беруть участь у війні проти України.

Про це повідомляють австрійські видання Der Standard і Kleine Zeitung.

Raiffeisen у Росії визнав так звані ЛНР і ДНР

Старший науковий співробітник Німецького інституту міжнародних відносин та безпеки Яніс Клюге заявив, що російська "дочка" Raiffeisen Bank International надає банківські послуги власникам російських паспортів "ДНР" і "ЛНР". Також банк видає пільгові кредити російським військовослужбовцям, які беруть участь у війні проти України.


"Банк діє на підставі чинного законодавства країни, у якій він розташований", – відповів російський Райффайзен на звинувачення в підтримці війни.

Скрин: Райффайзен Банк Росія

На топменеджерів Raiffeisen Bank International чекають санкції РНБО?

Голова правління австрійської групи Raiffeisen Bank International Йоханн Штробль і операційний директор групи Андреас Гшвентер потрапили до списку "Війна та санкції".

Портал "Війна та санкції" дозволяє переглянути перелік осіб, на яких уже було накладено санкції з початку повномасштабної війни РФ проти України, а також ознайомитися із кандидатами на потрапляння до санкційних списків.

Зазначено, що підставами для санкцій є те, що Штробль і Гшвентер є вищими посадовими особами компаній, що проводять діяльність у фінансовій сфері та матеріально, фінансово або в будь-який інший спосіб підтримують дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Рекомендація про введення санкцій за процедурою надійде до РНБО.

Водночас Йоханн Штробль є головою наглядової ради української дочки RBI, АТ "Райффайзен Банк".

Відповідь Raiffeisen Bank International на звинувачення

У коментарі кореспонденту Укрінформу речник банку Крістоф Данц повідомив, що група RBI не визнає окуповані території та не надає там банківських послуг.

Так в Raiffeisen Bank International відповіли на питання, чи не є згадка "ДНР" та "ЛНР" на сайті їх дочірнього банку в Росії непрямим визнанням цих фейкових республік та окупації РФ частини української території.

Позиція Райффайзен Банк Україна

"Ми – Райффайзен Банк Україна – український банк. У банку працюють люди з різних країн, і всі ми є патріотами України. Команда банку самовіддано працює в умовах воєнного часу, поділяючи з кожним українцем випробування, біль втрат і гордість за країну", – повідомили представники банку в коментарі для The Page.

Райффайзен Банк в Україні є окремою юридичною особою, що діє відповідно до українського законодавства й дотримується всіх встановлених вимог воєнного стану. Банк припинив відносини з тими клієнтами та грошима, що мають російське та білоруське походження.

Олександр Писарук, голова правління Райффайзен Банк Україна, підкреслив, що їхня материнська компанія у РФ не залучає активно клієнтів і суттєво скорочує кредитний портфель.

"Raiffeisen був фактично першим банком, який присутній і на українському, і на російському ринку, який зробив заяву з цього приводу. І якщо ви побачите заяву, то RBI засудив у ній війну, яка в країні-агресорі називається "спеціальною військовою операцією". Назвати війну війною, висловити співчуття всім українцям – це було чесно", – зазначив Писарчук.

Raiffeisen і Росія

Для групи Raiffeisen РФ становить ключову частину бізнесу. Ще до початку повномасштабної війни російський ринок був найбільшим і прибутковим, з часткою 18% капіталу і 34% прибутку групи.

У березні, після початку війни, Raiffeisen Bank International, заявив, що війна в Україні змушує RBI переглянути їхню позицію в Росії. Було заявлено, що банківська група розглядає всі стратегічні можливості щодо майбутнього АТ "Райффайзенбанк Росія". Цей розгляд досі триває.

Які банки покинули ринок РФ після початку повномасштабного вторгнення

Нагадаємо, що про згортання бізнесу в Росії одразу після повномасштабного вторгнення в Україну заявили:

  • американський Goldman Sachs;
  • групи ING;
  • Credit Agricole;
  • Societe Generale;
  • Commerzbank;
  • BNP Paribas;
  • SEB;
  • Intesa Sanpaolo;
  • PPF Group;
  • Bayerische Landesbank;
  • Iccrea BancaImpresa S.p.A.;
  • Lombard Odier.

Hellenic Bank і Hokkaido Bank залишили по 1 відділенню.

Також залишили ринок РФ платіжні системи Visa, Mastercard, JCB, American Express, PayPal, Payoneer, Western Union.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який бізнес в Україні має зв'язки з Росією. Також ми розповідали, чому банки можуть відмовити українцям у наданні кредитів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.