Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мають зв’язки з Росією: які товари краще не купувати в супермаркетах

Розповідаємо, як маскуються компанії з російським корінням і чому на полицях магазинів досі є продукція з російськими написами на етикетках

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Бізнес, який пов'язаний з РФ, досі повністю не пішов з України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри широкомасштабну війну в Україні продовжує працювати понад 20 тисяч компаній, які пов'язані з Росією або Білоруссю.

Про це повідомляють The Page з посиланням на дані russian Roots, реєстру компаній України, пов’язаних з РФ та РБ, для професійної перевірки контрагентів і виявлення російського коріння.

Компанії України з російським або білоруським корінням

Згідно з аналітикою, 172 компанії з російським та білоруським корінням продовжують виготовляти й продавати продукти в роздрібному та мережевому ритейлі, онлайн-магазинах.

Інфографіка: Vkursi

Які компанії з російським та білоруським корінням виготовляють продукти в Україні

Для дослідження Vkursi відібрали бізнес за 16 КВЕДами:

  • 10.13 Виробництво м'ясних продуктів
  • 10.32 Виробництво фруктових і овочевих соків
  • 10.42 Виробництво маргарину і подібних харчових жирів
  • 10.51 Перероблення молока, виробництво масла та сиру
  • 10.52 Виробництво морозива
  • 10.61 Виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості
  • 10.71 Виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання
  • 10.72 Виробництво сухарів і сухого печива, виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок тривалого зберігання
  • 10.81 Виробництво цукру
  • 10.82 Виробництво какао, шоколаду та цукрових кондитерських виробів
  • 10.83 Виробництво чаю та кави
  • 10.84 Виробництво прянощів і приправ
  • 10.85 Виробництво готової їжі та страв
  • 10.86 Виробництво дитячого харчування та дієтичних харчових продуктів
  • 10.89 Виробництво інших харчових продуктів, н.в.і.у.
  • 11.07 Виробництво безалкогольних напоїв, виробництво мінеральних вод та інших вод, розлитих у пляшки
  • 11.02 Виробництво виноградних вин
  • 11.05 Виробництво пива
  • 12.00 Виробництво тютюнових виробів

У реєстрі таких компаній виявилося 172. Вони продовжують працювати в Україні й не мають припиненої реєстрації. У топ-7 таких компаній за рівнем доходу увійшли:

1. ТОВ "ТС Трейд" (раніше – ТОВ "Орімі Україна")

ТОВ "ТС Трейд" займається виробництвом чаю та кави.

Випускає компанія всім відомі марки кави та чаю: кава "Жокей", "Jardin", чай "Greenfield", "Принцеса Нурі", "Tess".

Інфографіка: Vkursi

Компанія посідає перше місце за доходом у своїй галузі. Її дохід у 2021 році склав 1,69 млрд гривень.

До 12 грудня 2022 року одним із її засновників та директором був громадянин РФ Олексій Дубровський.

Одним із засновників досі залишається кіпрська компанія "Рімексо Лімітед", яка є бенефіціаром також для компаній ТОВ "Ексімтрейд", де Олексій Дубровський вписаний засновником й досі", і ТОВ "Орімі Трейд ЛТД". Громадянка Білорусі Тетяна Вахляєва вийшла зі складу бенефіціарів цієї компанії у 2022 році, зараз кінцевий бенефіціар – Вероніка Касьяненко, громадянка Великої Британії.

Компанія змінила найменування, з ТОВ "Орімі Україна" на ТОВ "ТС Трейд". Можливо, щоб замаскувати своє російське коріння. 22 грудня стало відомо, що Антимонопольний комітет України оштрафував ТОВ "ТС Трейд" на 80 млн гривень за приховування факту зв’язків з РФ.

2. ТОВ "Єрмак Голд"

Компанія виробляє м'ясні продукти та випускає хінкалі "Сочинские" та "Кавказские", пельмені "Богатырские" і "Аппетитные", вареники "Ароматные" та голубці "Сельские".

Компанія посідає друге місце за доходом у своїй галузі. Її дохід у 2021 році склав 1,87 млрд гривень.

Засновником є АТ "Ебр Фінанцхолдінг Аг" (Швейцарія) та Ілля Алєксандров, громадянин Мальти, який мешкає в Росії. 12 серпня 2022 року Бюро економічної безпеки (БЕБ) арештувало корпоративні права компанії у вигляді відповідно 70% і 30% статутного капіталу засновників.

3. ТОВ "Крупяний Двір"

Займається виготовленням борошномельної та круп’яної продукції. У компанії є популярна ТМ "Крупяний двір", під яким випускається чимало круп, та "Yoshi", під якою випускається рис для суші.

Інфографіка: Vkursi

Компанія посідає 14 місце за доходом у своїй галузі. Її дохід за 2021 рік склав 456,25 млн гривень.

Бенефіціар компанії громадянин Росії Алавді Халідов. Він також є засновником ТОВ "Трапеза", яке працює в Україні.

4. ТОВ "Оржицький Молокозавод"

Єдина торгова марка компанії – це СФГ "Світанок", яке вирощує різноманітні зернові культури. Загалом компанія займається переробленням молока, виробництвом масла та сиру.

Компанія посідає 77 місце за доходом у галузі. Її дохід за 2021 рік склав 147 млн гривень.

Одним із бенефіціарів компанії є Валерій Горб, який до грудня 2022 року був зареєстрований у РФ, але наразі перереєстрував своє місце проживання у Полтавській області.

5. ТОВ "Лосинівський Маслосирзавод"

Компанія займається переробленням молока, виробництвом масла та сиру. Зареєстровані на неї торгові марки – це "Мілком" та "Лосинівка", під якими, власне, й продаються різноманітні молочні продукти.

Компанія посідає 112 місце за доходом у галузі. Її дохід за 2021 рік склав 31,83 млн гривень.

На початку повномасштабної війни 2022 року бенефіціаром був громадянин РБ Олексій Савчук, а потім його замінив Максім Табуноу, який проживає у США.

Єдина країна експорту – це Білорусь. У 2021 році туди експортували товарів на суму у 2,4 млн гривень.

6. ТОВ "Трапеза"

Компанія виготовляє різноманітні крупи, їй належать такі ТМ, як: "Gurme", "Bellissimo", "Trapeza" та "Дубаєв продукт".

Бенефіціаром довгий час був громадянин РФ Халідов Булат, який вийшов зі складу у листопаді 2022 року. Натомість він перереєструвався і зараз зазначений у переліку засновників уже як громадянин Туреччини.

7. ПАТ "Коростенський Хлібзавод"

Компанії належить ТМ "Твій хліб".

Дохід компанії у 2021 році склав 25,97 млн гривень. Загалом вона посідає 241 місце за доходом у своїй галузі.

Кінцевий бенефіціар компанії громадянин РФ Олександр Моряков, який досі не вийшов зі складу.

Які бренди змінили назви з російської на українську

Є ще одна проблема українських і міжнародних компаній – перехід на українську мову. Деякий бізнес досі викладає на полиці роздрібного та мережевого ритейлу продукцію з російськомовними логотипами чи брендуванням.

Після того як Росія напала на Україну з території Білорусі, творцям білоруського пломбіру потрібно було терміново щось робити з назвою.

Так, після початку повномасштабної війни на полицях супермаркетів істотно побільшало продукції з написами англійською та польською мовами.

Наприклад, лідер ринку морепродуктів України "Водный мир" завершує процес ребрендингу та стає "Водним Світом".

У 2012 році з’явилася торгова марка "Белая Бяроза" – бренд морозива та напівфабрикатів, які вироблялися у Дніпрі. До війни у компанії запевняли, що рецепти й сировину імпортували саме з Білорусі. Але після початку повномасштабного вторгнення бренд пояснив, що не має жодного стосунку до країни, і вже змінив назву на "Біла Береза". Зараз ця ТМ належить українському виробнику морозива ТОВ "Ласунка".

Також залишилося чимало компаній та брендів, які не поспішають позбуватися російської та білоруської на своїх етикетках.

Наприклад, ТОВ "Вімм-Білль-Данн Україна", яке має філіал з такою ж назвою у РФ, продовжує випускати як молочну продукцію під ТМ "Слов'яночка", так і сиркові десерти "Машенька", "Дашенька", "Сирочок" і т.д.

Окрім того, є й чимало європейських та навіть американських компаній, які ігнорують українську мову.

Для прикладу, в асортименті Rozetka можна побачити продукти харчування для здорового способу життя Nordic, який представляє на ринку ТОВ "Райсіо Україна". Досі російською мовою залишаються надписи на титульній стороні пакування продукції.

Досі в магазинах косметики можна придбати косметику торгових марок "Чистая линия", "Бархатные ручки", "Черный жемчуг", які належать компанії Unil ver Rus, яка входить до складу британської компанії Unilever. У цих продуктах не перекладені саме назви торгових марок. Водночас інший титульний текст оформлений українською.

Nivea, яка належить німецькій компанії Beiersdorf, також не поспішає перекладати свої етикетки українською мовою. Тому на полицях стоять продукти з "невидимой защитой", "жемчужной красотой", "свежестью морских минералов".

Українська компанія Elfa Pharm Ukraine, яка входить до міжнародної групи компаній "Ельфа", виготовляє чимало косметичної продукції з російськими назвами. Сюди відноситься й бренд "Зеленая аптека" й Dr.Sante, у якого вся етикетка написана лише російською.

Також ТОВ "1-а Ікорна компанія", попри те, що працює в Україні й не має російського коріння, продає ікру з етикетками виключно російською мовою. Так, у них є ікра "Мореход", "Северный берег", "Полуостров", "Икорные традиции" й ТМ "Восток Рыба".

Перехід великих компаній на українську мову відбувається не так швидко, як того хотілося б, з різних причин. Це дійсно потребує чимало часу, грошей та ресурсів, адже зміна логотипів і повний редизайн паковання – доволі енергозатратний процес. Втім, деякі компанії просто ігнорують необхідність цього кроку й не вважають за потрібне перейменовувати свою продукцію.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яким буде 2023 рік для підприємців. Також ми розповідали, як ФОПи сплачуватимуть податки у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.