Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати ВПО у 2023 році: коли можна отримати гроші

Розповідаємо, у яких числах переселенцям на картки надходить фінансова допомога від держави під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коли переселенцям мають надходити виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, держава фінансово підтримує українців, які через повномасштабне вторгнення російських окупаційних військ виїхали зі своїх домівок та стали внутрішньо переміщеними особами. Такі громадяни щомісяця отримують гроші на проживання.

Тим часом українцям розповіли, коли саме переселенцям мають надходити виплати на картки.

Коли переселенцям мають надходити виплати?

Перерахування бюджетних коштів ВПО здійснюється Мінсоцполітики АТ Ощадбанк щомісяця до 3, 13 і 23 чисел. Водночас раз на місяць здійснюються виплата на підставі реєстру ВПО для отримання допомоги.

"Якщо виникають затримки, і виплати не надходять понад місяць – це технічні проблеми, які варто усувати якнайшвидше", – зазначають у Міністерстві соціальної політики.

До того, як кошти надійдуть на картку, відбуваються три етапи:

  • подача заявки – це робить особисто громадянин через додаток "Дія" або ЦНАП;
  • формування та опрацювання реєстрів – за це відповідає Мінсоцполітики;
  • виплата коштів – здійснюється вашим банком.

Щойно Мінсоцполітики перераховує виплати банкам, банки перераховують своїм клієнтам-переселенцям.

Коли переселенцям можуть скасувати виплати

Нещодавно уряд запровадив новий алгоритм перевірок внутрішніх переселенців. Тепер громадян перевірятимуть вибірково лише у разі підозри на неправомірне отримання допомоги ВПО, коли переселенець не проживає за заявленим місцем.

Отож переселенці мають 10 днів для того, аби відвідати орган соціального захисту населення та пройти ідентифікацію, щоби не втратити фінансову допомогу від держави.

Хто з ВПО може розраховувати на грошові виплати у 2023 році

Грошову допомогу від держави у розмірі 3 тис. грн для дітей та осіб з інвалідністю й 2 тис. гривень для всіх інших осіб отримують наступні категорії громадян:

  • особи, які виїхали з населених пунктів, що включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих;
  • особи, які мають непридатне для проживання або зруйноване житло і подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через портал "Дія";
  • особи, які мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження або знищення нерухомого майна через бойові дії, терористичні акти, диверсії, спричинені російською агресією;
  • особи, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання станом на 24 лютого 2022 року;
  • особи, які повторно перемістились із тимчасово окупованих територій або територій, на яких ведуться бойові дії після 24 лютого 2022 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні змінили перелік територій для виплат переселенцям. Також ми розповідали, чому деяким військовим зменшують виплати під час лікування та що з цим робити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.