Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила змінилися: як і чому ВПО лишатимуть виплат

В уряді усе ж таки погодили зміни щодо перевірок внутрішніх переселенців та пояснили, як тепер перевірятимуть деяких українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як змінився механізм перевірок ВПО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з'явився новий алгоритм перевірок внутрішніх переселенців, що дозволить людям не втрачати виплати від держави.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зазначається, що відтепер перевірки відбуватимуться вибірково лише у разі підозри на неправомірне отримання допомоги ВПО, коли переселенець не проживає за заявленим місцем.

При цьому територіальні органи соціальних служб мають попередити людину про запланований візит та перевірку, а під час візиту скласти акт та повідомити людину про необхідність впродовж 10 днів відвідати орган соціального захисту населення та пройти ідентифікацію.

"Ми не можемо допустити жодної дискримінації внутрішніх переселенців. Людей повинні попереджати. Вони не зобов'язані цілодобово перебувати вдома лише для того, щоби не втратити грошову допомогу від держави, яка їм дуже потрібна. Перевірки повинні здійснюватися лише за підозри на неправомірне отримання допомоги", – заявила віце-прем'єр Ірина Верещук.

Хто з ВПО може розраховувати на грошові виплати у 2023 році

Грошову допомогу від держави у розмірі 3 тис. грн для дітей та осіб з інвалідністю й 2 тис. гривень для всіх інших осіб виплачують наступним категоріям громадян:

  • особи, які виїхали з населених пунктів, що включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих;
  • особи, які мають непридатне для проживання або зруйноване житло і подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через портал "Дія";
  • особи, які мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження або знищення нерухомого майна через бойові дії, терористичні акти, диверсії, спричинені російською агресією;
  • особи, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання станом на 24 лютого 2022 року;
  • особи, які повторно перемістились із тимчасово окупованих територій або територій, на яких ведуться бойові дії після 24 лютого 2022 року.

Раніше ми пояснювали, як українці можуть онлайн перевірити, чи збільшився розмір пенсійних виплат після індексації. Також ми писали, кому ще з українців держава виплачуватиме грошову допомогу у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.