Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовим збільшать виплати? Скільки ще коштів із держбюджету перерахують армії

Денис Шмигаль розповів, скільки додаткових грошей мають намір виділити на боротьбу з російським агресором

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

На армію виділять додаткові кошти

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 13 березня, Кабмін підтримав виділення додаткових коштів із державного бюджету на сектор безпеки та оборони.

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками засідання уряду.

"Уряд сьогодні підтримав законопроєкт про збільшення видатків державного бюджету на 537 млрд грн. Понад 518 млрд грн пропонуємо додатково спрямувати на сектор безпеки й оборони та ще на 19 млрд збільшити резервний фонд. Це сприятиме посиленню нашої обороноздатності та зупиненню російської агресії", – написав він.

Шмигаль зазначив, що завдяки підтримці міжнародних союзників Україна знайшла додаткові фінансові можливості, аби підтримати нашу армію.

На що втратять кошти

Так, у проєкті закону пропонується спрямувати додаткові кошти на:

  • виплати військовим;
  • закупівлю військової та спеціальної техніки, обладнання тощо.

Денис Шмигаль також додав, що розраховує на підтримку Верховної Ради.

Що змінилося для військових з 1 березня

Міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що українці концентрують увагу на скасуванні деяких виплат, водночас відбулося збільшення базового забезпечення на 30%. Наприклад, солдат-стрілець найменшої категорії, якому платили 13 000 грн, з березня отримуватиме 20 000 грн.

Власне, винагорода в розмірі 100 000 грн належить тепер службовцям "на нулі" пропорційно часу виконання бойових завдань. Якщо особа перебуває не в зоні активних воєнних дій, їй платитимуть 30 000 гривень. Бійцям у складі військового органу управління за бойові завдання нараховуватимуть 50 000 гривень.

Для українців, які служать у частинах і підрозділах за межами фронту, винагорода в розмірі 30 000 гривень скасована.

Від чого залежать виплати військовим

За його словами, з 1 лютого 2023 року, згідно з новим порядком нарахування додаткової грошової винагороди, виплати напряму залежать від того, в якому саме районі перебуває військовослужбовець, яка в нього специфіка і складність бойових або спеціальних завдань.

Підрозділ, який раніше перебував на передовій, але потім був переведений поза межі району ведення бойових дій, може все ж залишатися в складі угруповань Сил оборони або в резерві головнокомандувача. Тому військовослужбовці, які входять до цього підрозділу, можуть виконувати спеціальні або бойові завдання.

У тому випадку, якщо такі завдання виконуються, то, навіть перебуваючи поза межами ведення бойових дій, військовослужбовці цього підрозділу, який вивели з передової, матимуть право на отримання додаткової винагороди, яка становить 30 тисяч гривень на місяць.

Грошова допомога військовим по інвалідності

Сума виплат залежить від встановленого прожиткового мінімуму та групи інвалідності. Якщо інвалідність настала в результаті поранення або захворювання під час виконання бойового завдання, розмір виплат становитиме:

  • I група – 1 073 600 грн (400 прожиткових мінімумів);
  • II група – 805 200 грн (300 прожиткових мінімумів);
  • III група – 671 000 грн (250 прожиткових мінімумів).

Раніше ми писали, які зміни 2023-го можуть торкнутися бюджету кожного українця. Крім того, сайт Pro Гроші розповідав, що в українській армії змінилися правила – що потрібно знати військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.