Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінили перелік територій для виплат ВПО – кому тепер доступні гроші

Ще більше українців матимуть право на виплати від держави, тобто зможуть отримувати допомогу ВПО

Фото: УНІАН. Коллаж: Pro Гроші

В Україні побільшає людей, який належать виплати ВПО

Фото: УНІАН. Коллаж: Pro Гроші

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ знову оновили. Остання редакція № 56 діє від 20 лютого 2023 року.

Про це йдеться на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Зміни погодили та затвердили в Міністерстві оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій. Вперше перелік набув чинності в грудні 2022 року, відтоді його періодично оновлюють відповідно до ситуації на фронті. На основі документа уряд встановлює грошові виплати внутрішньо переміщеним особам.

Отже, в березні кількість ВПО, які мають право на кошти та отримують їх, зміниться. Більше осіб зможуть подати заявку на фінансову допомогу. До оновленого переліку територій можливих та активних бойових дій увійшли населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій і Луганській областях.

Громадянам потрібно звернутися до місцевої військової адміністрації для уточнення інформації. Особливо у випадку, якщо вони живуть чи виїхали з міст і сіл, які підходять під визначені критерії, але не присутні в переліку.

Українцям виплачують кошти в розмірі 2 000 грн на дорослу людину та 3 000 грн на дитину й особу з інвалідністю. Зауважимо, окрім допомоги від держави, ВПО можуть розраховувати на підтримку міжнародних благодійних організацій.

Вагоме спрощення для переселенців

Іноді внутрішньо переміщені особи не можуть оформити статус ВПО на дитину. Така проблема виникає через відсутність паспорта. Тож у Мінреінтеграції розробили відповідний законопроєкт, який дозволить спростити процедуру реєстрації нового місця проживання. Таким чином батькам вдасться отримувати фінансову допомогу не тільки на себе, але й на дітей.

"Діти, які є переселенцями, при отриманні паспорта не мають зареєстрованого місця проживання, а тому отримання довідки ВПО та державної допомоги для них є великою проблемою", – уточнили представники Міністерства.

Як тільки законопроєкт ухвалять, більше не виникатиме складнощів з отриманням певних пільг. Дітей реєструватимуть за місцем тимчасового проживання дорослих.

Зауважимо, право на виплати належать також українцям, у яких зруйноване житло внаслідок бойових дій. Вони повинні мати документальне підтвердження факту руйнації від органів місцевого самоврядування. Подати заяву на відшкодування втрат можна через портал "Дія".

Раніше сайт Pro Гроші писав, як ВПО можуть підтвердити страховий стаж, якщо трудова книжка в окупації. Також ми повідомляли, що деяким українцям хочуть спростити процедуру отримання статусу ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.