Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Десятки тисяч ВПО залишилися без фінансової допомоги – що стало причиною

Нещодавно почали діяти оновлені правила, згідно з якими чимало українців позбавили права на державні виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям скасували державні щомісячні виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За результатами останньої перевірки приблизно 140 тисяч українців втратили право на отримання фінансових виплат від держави. Вони не відповідали критеріям ВПО, які можуть претендувати на підтримку. Це дозволило зберегти в бюджеті 400 млн гривень на місяць.

Деталі розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Після здійснення перевірки виявилося, що десятки тисяч осіб не потребують фінансової допомоги, оскільки або виїхали за кордон на довгий час, або втратили статус внутрішньо переміщених у зв’язку з поверненням на постійне місце проживання. Подібну верифікацію проводять періодично, щоб справедливо розподілити державні кошти між громадянами.

"Ми звірилися з Державною прикордонною службою та припинили виплати тим, хто не відповідає новим критеріям. Це близько 112 000 осіб. Для бюджету – зменшення видатків орієнтовно на 400 млн на місяць", – констатувала очільниця міністерства.

Також у список на припинення виплат потрапили:

  • 9 500 осіб, яких виявили померлими;
  • 9 800 осіб, у яких було подвоєння виплат у різних громадах;
  • 12 000 осіб, які повернулися до постійного місця проживання;
  • 250 осіб, які провели банківські операції на суму понад 100 000 грн;
  • 80 осіб, які придбали квартири чи земельні ділянки.

За словами Оксани Жолнович, перевірки потрібно робити постійно, щоб уникнути ситуацій, коли людина отримує по кілька тисяч гривень кожного місяця від держави та одночасно купує Mercedes 2023 року випуску за 9,5 млн гривень.

Хто втратив право на державну допомогу

Раніше ми розповідали, що виплати будуть скасовувати для українців, які перетнули державний кордон і виїхали на понад 30 календарних днів без поважної причини. Виїзд з України фіксують у спеціальному реєстрі, тож приховати свою відсутність не вдасться. До обґрунтованих причин відносять:

  • службове відрядження чи стажування;
  • лікування або реабілітацію;
  • догляд за хворою дитиною, оздоровлення.

Інакше виходить, що переселенець знайшов прихисток в іншій країні та почав отримувати додаткову фінансову підтримку від уряду тієї держави. Відповідно має подвійні виплати – внутрішні та зовнішні.

Це вирішили зупинити, запровадивши у серпні нововведення стосовно перебування за кордоном максимум 30 днів. Також почали діяти нові правила для ВПО щодо купівлі транспортних засобів, земельних ділянок, нерухомості, іноземної валюти і банківських металів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що про соцвиплати можна забути і розповідав, чи позбавлять ВПО допомоги при відкритті ФОП. Також ми повідомляли, що для ВПО створили комплексну програму підтримки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.