Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати ВПО доведеться повертати? У кого можуть забрати допомогу

До 1 жовтня внутрішньо переміщені особи ще можуть подати заявку на отримання грошової допомоги, але в декого її можуть забрати

Фото: Уніан, Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Бувають випадки, коли гроші доводиться повертати

Фото: Уніан, Укрзалізниця. Колаж: Pro Гроші

Під час війни держава виплачує допомогу ВПО, і ці гроші повертати не потрібно. Але можуть бути випадки, коли держава вимагатиме виплату назад.

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович розповіла, хто ризикує залишитись без допомоги.

Якщо гроші отримали незаконно

Вимога повернути державну допомогу може бути пред'явлена у кількох випадках:

  • якщо людина перемістилася з місця реєстрації як ВПО в інше місце;
  • якщо людина повернулася додому та не повідомила про це чи не знялась з обліку як ВПО.

"Насправді є механізми перевірки за місцем того задекларованого місця проживання, де особа є внутрішньо переміщеною. Якщо там цієї людини немає і вона не перемістилася кудись далі, не показала нового місця переміщення, а повернулася назад, то вона не може користуватися відповідними грошима", – пояснила Жолнович.

Міністерка додала, що працівники Національної соціальної сервісної служби будуть перевіряти, чи проживає людина, яка зареєстрована як ВПО, за вказаним місцем реєстрації. Якщо ж ні, і людина про це не повідомляла, але продовжує отримувати виплати, то їх просто скасують. І виплачені за цей період гроші визнають незаконно отриманими і змусять повернути.

"Коли людина повертається на місце свого постійного проживання, вона повинна написати заяву про припинення їй виплат як ВПО. При встановленні такого факту, що людина повернулася, але продовжує з тих чи інших причин отримувати такі виплати – звісно, виплати будуть припинені та будуть здійсненні заходи для повернення таких коштів", – наголосила Жолнович.

Чому у ВПО не приймають повторні заявки на допомогу

Раніше ми розповідали, що в управліннях соцзахисту відмовляються приймати повторні заяви від тих ВПО, які вже подавали їх через "Дію" до 30 квітня, але не отримали допомоги. Також відмовляються приймати заяви на облік у тих ВПО, які не мають реєстрації проживання на ТОТ (тимчасово окупованих територіях, – ред.) або у зонах бойових дій. Відповідно, не ставши на облік, переселенець не може розраховувати на допомогу.

Але за законом, прийняти і розглянути звернення відповідальні органи зобов'язані. Читайте, що ж робити у випадку, коли у ВПО не хочуть приймати повторну заявку.

Ми також писали про те, що деякі українці зможуть повернути сплачені податки і як це зробити. Крім того, читайте, що сталося з виплатами по безробіттю в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.