Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чому у ВПО не приймають повторні заявки на допомогу і чи є шанс на виплати

Інколи співробітники управлінь соцзахисту населення не приймають заяви від ВПО, але для цього є рішення

Фото: Уніан, НБУ. Колаж: Pro Гроші

До 1 жовтня ВПО ще можуть подавати заявки на допомогу

Фото: Уніан, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Держава продовжує виплачувати українцям додаткову грошову допомогу під час війни. Внутрішньо переміщені особи до 1 жовтня ще можуть подавати заявки на виплати, але є випадки, коли установи не приймають їх.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій пояснили, чому заявки можуть не приймати і що робити в такому випадку.

Є дві поширені ситуації

За даними відомства, є два випадки, які трапляються з ВПО найчастіше:

  1. В управліннях соцзахисту відмовляються приймати повторні заяви від тих ВПО, які вже подавали їх через "Дію" до 30 квітня, але не отримали допомоги. Але люди не завжди можуть довести факт подачі першої заяви.
  2. Також відмовляються приймати заяви на облік у тих ВПО, які не мають реєстрації проживання на ТОТ (тимчасово окупованих територіях, – ред.) або у зонах бойових дій. Відповідно, не ставши на облік, переселенець не може розраховувати на допомогу.

Але прийняти заявку відповідальні органи все ж зобов'язані. Тому для ВПО теж є певний алгоритм дій, як уникнути такої проблеми.

Як ВПО отримати допомогу

Отже, навіть якщо особа не може довести факт, що вона вже подавала заявку у "Дії", але допомоги так і не отримала, її заявку зобов'язані прийняти і розглянути. Протягом 10 днів її мають розглянути і призначити допомогу.

Також зобов'язані нарахувати допомогу навіть тим ВПО, у яких відсутня реєстрація на ТОТ чи у зоні бойових дій. Довести місце проживання людини, яка евакуювалась, можна завдяки іншим документам.

Тому якщо виникла ситуація, коли заявку подали ще восени, але допомога так і не прийшла, а тепер повторну заявку приймати відмовляються, її все одно можна подати до 1 жовтня і оформити допомогу.

Ми вже розповідали, що подати документ можна двома способами:

  • особисто звернутися до органу соціального захисту;
  • надіслати заяву поштою в зручний орган соцзахисту.

Для другого варіанту разом із заявою потрібно зазначити номер банківського рахунку (за стандартом IBAN) або персональні дані одержувача. Розмір допомоги становить 2 000 грн на особу та 3 000 грн для людей з інвалідністю та дітей.

У Мінреінтеграції наголошують, що у разі проблем чи питань щодо виплат ВПО можна звертатися по допомогу відомства такими способами:

  • 15-48 – цілодобова гаряча лінія з кризових питань;
  • +38 (096) 078 84 33 – гаряча лінія для дзвінків з-за кордону та з ТОТ, WhatsApp/ Telegram/Viber;
  • +38 (066) 813 62 39 – гаряча лінія Уповноваженого з питань ВПО.

Як отримати компенсацію за зруйноване житло

Ми вже писали, що подати таку заявку можна за кілька хвилин на порталі або у застосунку "Дія". Для цього в меню "Послуги" потрібно обрати пункт "Пошкоджене майно" й заповнити відповідну форму, яка там представлена.

Також можна особисто звернутися у ЦНАП або навіть до приватного нотаріуса. Для цього потрібно зібрати документи, що підтверджують право власності на зруйноване війною майно і обов'язково документи, що фіксують факт знищення майна. Їх можуть скласти працівники ДСНС, до яких і варто звернутися з цим питанням на самому початку.

Читайте наше детальне пояснення, хто ж може претендувати на таку компенсацію та коли її мають виплатити. Читайте також, що сталося з виплатами по безробіттю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.