Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці зможуть повернути сплачені податки – як отримати гроші

Розповідаємо усе про те, хто і як може отримати кругленьку суму від сплачених податків

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

ФОПи не можуть отримати податкову знижку

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Мало хто знає, що частину сплачених у бюджет податків держава може повернути громадянам і добитися цього не так складно, як може здаватися.

Pro Гроші розповідають про усі важливі нюанси процедури.

По суті, повернення податків у цьому випадку – це зменшення податкового зобов'язання зі сплати податку на доходи фізосіб чи ПДФО, тож ФОПам автоматично не доступна ця пільга.

ПДФО українці зобов’язані сплачувати з більшості доходів і часто за них це робить роботодавець. Але протягом року, сукупні доходи фізособи можуть бути зменшені на суму певних витрат.

Якщо про це повідомити податкові органи, можна повернути собі частину сплаченого ПДФО. Суму доходів може бути зменшена на такі витрати:

  • кошти, сплачені за навчання власне або члена сім'ї першого ступеня споріднення в установах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти, зокрема приватних;
  • плата за договором оренди житла платником податку, якій має статус ВПО, розмір якої не перевищує 30 мінімальних заробітних плат;
  • кошти, сплачені за лікування власне або члена сім'ї першого ступеня спорідненості;
  • відсотки, сплачені за користування іпотечним кредитом на будівництво або купівлю житлового будинку, як основного місця проживання;
  • благодійні внески.

Щоб вам повернули податки, необхідно бути резидентом України та мати номер облікової картки платника податку.

Окрім цього ви маєте обов’язково отримувати офіційну заробітну плату, а товари чи послуги, за які ви розраховуєте отримати податкову знижку, мають бути українськими.

Також подбайте про те, щоб ваші витрати чимось підтверджувались, наприклад, платіжними документами, а сума податкової знижки не має перевищувати суму сплаченого людиною ПДФО.

Як повернути податки?

Врахуйте, що отримати податкову знижку можна лише за підсумком року і для цього до 31 грудня необхідно подати декларацію до Податкової, де вказати розмір отриманих доходів, сплачений з них податок, понесені видатки та розрахувати скоригований дохід, що підлягає оподаткуванню та розмір податку з нього.

Необхідні документи також мають бути прикріплені до декларації.

Зауважте, що ви можете розраховувати на повернення не всієї суми витрат, а лише різниці між утриманим ПДФО та податком з урахуванням знижки

Гроші мають надійти на вказаний у декларації рахунок через два місяці, після її подання.

Раніше ми розповідали, як мають змінитися податки для ФОП і писали, що треба знати про оподаткування в Польщі кожному бізнесмену.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.