Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Війна змінила допомогу з безробіття – що сталося із виплатами

Пояснюємо, хто з українців може отримувати допомогу під час воєнного стану і як довго

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Виплати безробітним не скасували, але сильно змінили

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Все більше людей втрачає роботу під час війни з агресором, а знайти вакансію все складніше. Через це українці звертаються до Центру зайнятості і передусім багатьох цікавлять виплати з безробіття.

Pro Гроші розповідають, що відбувається з цими виплатами під час воєнного стану.

Постанову, яка регулює призначення та виплату допомоги тим, хто втратив роботу, Кабмін оприлюднив 19 березня, а додаткові зміни внесла Верховна Рада 21 квітня. Правила, які встановлює відповідний закон, діятимуть до кінця воєнного стану і ще півроку після його скасування.

Хто може претендувати на виплати

Отримати офіційний статус безробітного, який дає право на виплати можуть люди, які після введення воєнного стану працювали за трудовим, цивільно-правовим договорами або гіг-контрактом.

До речі, законодавчі зміни дозволяють внутрішньо переміщеним особам та там, хто перебуває на території, де ведуться бойові дії припинити трудові відносини дистанційно.

Куди звертатись?

Наразі є кілька способів стати на облік у якості безробітного і отримати виплати:

  • через портал Дія,
  • через особистий візит в центр зайнятості,
  • надіслати заяву електронною поштою.

У Центр зайнятості потрібно взяти з собою особисту заяву безробітного, довідку про середню заробітну плату за останнім місцем роботи чи служби, трудову книжку, військовий квиток, паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

За наявності, візьміть копію цивільно-правового договору та пред’явленням свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Для реєстрації через портал "Дія" або заяви на пошту Центру зайнятості доведеться завантажити скан-копії тих самих документів. Заяву, у випадку електронної реєстрації, теж потрібно заповнити онлайн та прикріпити

Скільки виплачуватимуть допомогу?

Тут і починаються головні нововведення. По-перше, на час дії воєнного стану, виплата допомоги людям, які виїхали за кордон, припиняється у разі їхнього перебування за кордоном понад 30 днів.

По-друге, офіційно зареєстровані безробітні, які протягом 30 днів не працевлаштовані, будуть залучатися до суспільно корисних робіт. У такому випадку, їм виплачуватимуть кошти у розмірі мінімальної зарплати (6500 грн), якщо від суспільних робіт відмовитись - виплати припиняють взагалі.

Розмір грошової допомоги, як і раніше, визначається індивідуально, в залежності від середньої зарплати особи, страхового стажу та підстави припинення трудових відносин.

Раніше Pro Гроші писали, яку зарплату краще просити на співбесіді і розповідали, що буде з зарплатами українців до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.