Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати для ВПО: що зміниться для українців з 1 жовтня

Памʼятайте, що допомога на проживання продовжується автоматично, без додаткового звернення

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть отримати додаткові гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На сьогодні зареєстровано майже 5 млн українців, які вимушено покинули свої домівки через повномасштабну війну. Вони отримують допомогу від держави. Однак з початку осені частина внутрішньо переміщених осіб втратила таку можливість. Тому людей цікавить питання про те, чи очікувати на якісь додаткові зміни у жовтні.

Про це пише Міністерство соціальної політики України.

З 1 вересня виплати вже припинили тим ВПО, які:

  • придбали новий транспортний засіб для власних потреб (з року випуску якого минуло менш ніж 5 років);

  • придбали на суму понад 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);

  • мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі понад 100 тис. грн;

  • придбали іноземну валюту (окрім валюти, отриманої від благодійних організацій), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис. грн;

  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях де не ведуться активні бої, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї;

  • перебували за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих документально підтверджених причин (до обґрунтованих причин належать службові відрядження, стажування, медичні обстеження, догляд за хворою дитиною тощо);

  • повернулися до свого попереднього місця проживання;

  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колаборацію.

Інші категорії ВПО будуть і надалі отримувати щомісячну фінансову допомогу до січня 2024 року включно. Виплати автоматично продовжено до 1 серпня 2024 року – згодом їх знову переглянуть.

А от у жовтні та листопаді у Мінсоцполітики поки що не повідомляли про будь-які зміни щодо виплат.

Яку суму допомоги можна отримати

Памʼятайте, що розмір допомоги становить:

  • для осіб з інвалідністю та дітей ‒ 3 тис. грн;

  • для інших осіб ‒ 2 тис. грн.

Допомога на проживання автоматично продовжується ВПО, без додаткового звернення. А самі виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам будуть здійснюватися 15 та 28 числа щомісяця.

Як ВПО не втратити грошову допомогу

Українці зі статусом ВПО, які отримують фінансову допомогу від держави, повинні пройти перевірку Національною соціальною службою. Ігнорування цієї вимоги призведе до втрати права на допомогу.

Про перевірку повідомляють за два дні перед її проведенням. Якщо переселенець не знаходився на фактичному місці проживання під час перевірки, він має 14 днів для пояснення.

Раніше ми повідомляли, що українцям за кордоном виплачуватимуть до 1 000 євро. Також ми писали, хто з українців може отримувати 10 000 грн щомісяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.